Julhelgen

Jag har tänkt om. Jag som alltid har varit så mån om min egen integritet och tyckt att det känns en smula utlämnande att publicera bilder på internet har nu omvärderat min åsikt. Bloggen är ju till främst för min egen och mina vänners skull, så varför skulle jag då inte kunna lägga ut lite bilder här ibland? Därför visar jag nu ett par bilder från julhelgen då jag i sällskap av syster och pojkvän åkte till Uppsala och åt julbord tillsammans med pappa, hans flickvän och vår lillebror Markus. Håll till godo!


med bror Jag och lillebror


min syster och bror Lillasyster och lillebror

bil  Lillebror fick en riktig trampbil i plåt av pappa!

låda Bilen låg i en STOR låda som jag fick plats i...

Julen varar än till påska

lussebullar

Så var den då över. All väntan. Julklapparna är utdelade, uppackade och bortglömda. Kalle Anka har kört sitt race tillsammans med Mussepigg, Långben, Askungen, Tjuren Ferdinand, Piff och Puff, Robin Hood, Lady och Lufsen och Benjamin Syrsa. Med flera. Ljusen är nedbrunna och den förut så välstädade lägenheten är åter hemtrevligt småstökig. Glöggdoften dröjer sig kvar mellan väggarna, och grannarna har hela dagen vallfärdat till soprummet på gården med soppåsar fyllda av matrester och presentpapper. Ett par förvirrade snöflingor har under dagen fallit över Stockholms utkanter, i övrigt är julstämningen tämligen lam och gräsmattorna lyser gröna.

Men än är det inte över, julen varar än till påska, är det inte så? Julmaten är visserligen inmundigad både en och två gånger redan, men ännu återstår flera dagars ranson av köttbullar, prinskorvar, julskinka, potatis, sill, jansonsfrestelse och ägg. Syltor och leverpastejer, korvar och lådor tills det rinner ur öronen. Julgranen av plast börjar inte barra än på några dagar, och pepparkakor, lussebullar och ischoklad fyller ännu plåtburkar och askar.


Mintkyssarna

Idag har det bakats julgodis. Ischoklad i färggranna småformar och mintkyssar med små chokladprickar. Det luktade choklad i hela lägenheten och cd-spelaren var laddad med julmusik. Jag och min syster njöt i fulla drag av den analkande julen, och var riktigt nöjda med vad vi hittills åstadkommit. Köksbordet dignade av plåtar och burkar med godis. Stämningen var på topp. När andra satsen mintkyssar hade klickats ut på smörpapper återstod bara att smälta chokladen. Ett första försök att smälta blockchokladen i en skål över en kastrull med kokande vatten misslyckades. Chokladen blev tjock och klumpig istället för tunnflytande och smidig. Varför? Både jag och min syrra stod där med pannorna i djupa veck- till ingen nytta alls, insåg vi snabbt. Istället bestämde vi oss för att smälta chokladen i micron. Sagt och gjort. Vi delade chokladen i rutor och la i en glasskål som vi ställde in i micron. Sådärja. Snart klart! Vi plockade undan disken och småpratade glatt för att hålla julstämningen uppe. Plötsligt började det lukta rök. ”Någonting håller på att börja brinna”, konstaterade min syster, och jag kunde bara hålla med henne. Japp. Någonting håller på att börja brinna. Det ryker. Vad vi inte kunde förstå var vad det var som osade så. Kastrullerna på spisen var båda tomma, och spisplattorna avstängda. ”Micron!”, skrek min syster plötsligt och satte fart på oss båda. Och visst hade hon rätt. ”Chokladen!”, utbrast jag fånigt och kastade mig fram mot micron för att dra ur kontakten ur väggen medan min syster sprintade genom lägenheten för att öppna balkongdörren.

Tio minuter senare satt vi på varsin köksstol och pustade ut. Vilka fina mintkyssar! Finare har vi väl aldrig lyckats med? 


Min läkarvän

18/12
Vilken slappar-dag! Men det var förmodligen precis vad jag behövde. Jag har sträck-tittat på Bridget Jones-filmerna och tillbringat hela dagen i soffan, med undantag för ett läkarbesök hos en halsspecialist imorse. Läkaren visade sig vara den sortens kvinna som man gärna skulle ha som bästakompis. Hon kändes naturlig och var inte rädd för att bjuda på sig själv. När telefonen ringde medan jag satt i hennes undersökningsrum svarade hon nonchalant ”Tjena!”. Det visade sig vara hennes dotter som ringde och undrade om mamma visste vart näsdropparna kunde tänkas vara. Det visste mamma visst det, och samtalet tog bara en minut.

När läkaren sedan frågade mig om mina framtidsplaner och fick veta att jag ska börja plugga till sjuksköterska ville hon genast veta allt om intagningspoäng och ansökningspapper. Hon hade nämnligen en "förvirrad släkting", som hon själv uttryckte det, som funderade på att plugga till syrra, men som tydligen inte hade en aning om hur hon skulle gå till väga för att söka in till högskolan. Jag delade med mig av min kunskap på området, och vi skiljdes som såta vänner!
Troligen kommer jag att få opereras om ett par månader, om det inte visar sig att jag har hållit mig frisk till dess. Operationen kommer att utföras på en privatklinik som annars specialiserar sig på plastikoperationer (!), och jag kommer att få stanna över natten och passas upp på och må som en prinsessa. Det låter både lyxigt och lugnande.


Mannen med skägg

Mannen med skägg
som handlar av mig på pressbyrån
vill ha marlboro-light
men inte det paket jag plockar från hyllan och erbjuder honom
Han vill ha just det där paketet
till höger i raden
det som sticker upp lite
Sen vill han ha en tändare
Men inte den röda tändare som jag lägger fram
Han vill ha en vit tändare
Jag springer som en jojo mellan kassorna
letar tills jag hittar
Han är noga med att inte röra vid min hand
när han överlämnar sedeln
Våra händer får inte röra vid hundralappen på samma gång
När jag inte har någon femtiolapp att lämna tillbaka
nöjer han sig bittert med tjugor
Vad är han rädd för?
Död och ensamhet?
Eller bara själva livet?

Kamel på burk

Nu har jag två lediga dagar på mig att piggna till och bearbeta febern. Skönt. På måndag ska jag dessutom äntligen träffa en öron-näsa-hals-specialist som ska bedöma om man bör operera bort mina halsmandlar. Det verkar ju onekligen troligt att hon kommer att förespråka en operation… Som tur är har jag en nära vän som genomgått samma operation utan problem. Det känns ju annars lite läskigt…

Häromdagen bakade jag och min syrra pepparkakor. Ett roligt julpysslarnöje! Vi bakade gummor och gubbar, hjärtan och grisar, men också får, elefanter och kameler! Ja varför inte? Tyvärr blev kamelerna få, och de få som ändå blev till löpte nittionio procents risk att bryta något av sina smala ben då de skulle stoppas i burkar. Men de som överlevde blev å andra sidan desto finare!

kamel


Jag ska bli sjuksyster jag trallalla

Här är jag! Har inte kunnat kommunicera med omvärlden på flera dagar på grund av att blogg.se haft tekniska problem! Surt men sant.

Dessutom har jag halsfluss igen, men det skriver vi inom stor parentes. Jag vägrar! Jag käkar mina pencillintabletter, men i övrigt tänker jag bara vägra. Därför har jag ägnat hela dagen åt att ignorera febern och sälja smycken, klockor och väskor i gamla stan. Försäljningen har varit på topp, och jag sålde bland annat en fin Freelook-klocka för tusen kronor. Och lyckades därigenom imponera på min chef. Roligt!

Däremot kommer jag snart att lämna både gamla stan och pressbyrån bakom mig. Jag har nämligen andra planer! Jag har kommit in på Röda korsets högskola, och ska där läsa till sjuksköterska! Och förhoppningsvis sedan vidareutbilda mig till barnmorska! Jag tycker att det verkar spännande att arbeta så nära liv och död- det är nog därför vården intresserar mig. Tänk att ha som yrke att hjälpa nya liv till världen!

Mamma och farmor som båda är utbildade sjuksköterskor är förstås glada över mitt yrkesval. Själv ser jag framförallt fram emot att få läsa ett program istället för en massa lösa kurser. Och att få en klass att läsa tillsammans med i flera år! Och att få köpa en massa ny kurslitteratur, få ett helt nytt schema och köpa nya fina skrivböcker att fylla med anteckningar!


Lördagsdramatik på centralen

Det är intressant att jobba lördagkväll mitt i centrala Stockholm. Alltid händer det något. De allra flesta kunder är på gott humör och handlar chipspåsar, snacks och groggvirke i form av stora läskflaskor. Många är välklädda eller åtminstone uppklädda, och flera kunder beklagar sig över att vi inte säljer blombuketter, och köper istället stora chokladaskar. Dessutom säljer vi om-ifall-att-kondomer och plötsligt-händer-det-lotter. Många önskar trevlig kväll eller stannar ett par minuter för att dösnacka, och stämningen är hög.
Igår fick vi dessutom uppleva en del oväntad dramatik. Trots att centralen vimlade av kravallklädda poliser på grund av fruktan för konfrontationer till följd av salem-demonstrationerna hade vi en snattare som sprang iväg med en tidning under armen. En av mina arbetskompisar såg honom och ropade efter honom att stanna, vilket fick till följd att han slängde tidningen i närmaste papperskorg och sprang iväg så fort han orkade. Min arbetskompis sprang efter, plockade upp tidningen och svor högljutt efter honom.
Senare hade vi en kille som vinglade omkring jättelänge i butiken och riskerade att välta omkull både hyllor och kunder. Han såg olycklig ut och hade svårt att kontrollera sin egen kropp. Det vi först trodde var ett par drinkar för mycket visade sig senare vara knark i någon form. Han kom fram till min arbetskompis där hon stod i kassan och förklarade för henne (lite för högljutt) att han hade massor med pengar i sin portfölj, och att han inte vågade åka hem med väskan, eftersom han inte trodde att han skulle klara hemfärden med sig själv och pengarna i behåll. Min handlingskraftiga arbetskompis ringde genast på väktarna, och så fort de hade kommit svimmade killen ihop på golvet med ögonen öppna och stirrande. Hans tillstånd verkade kritiskt, och väktarna såg oroligt på varandra och tillbringade några långa minuter vid hans sida innan ambulans och polis dök upp. 
Som om det inte var nog med dramatik för en dag var det en annan kille som föll ihop på marken på perrongen mitt emot den jag stod på när jag slutligen väntade på sista tåget hem. Han låg där i en hög och folk mumlade och pekade mot honom där han låg. Plötsligt började han kräkas våldsamt och det som varit medlidande i folks ögon byttes mot äckel och avsky. Jag hörde flera människor som sa "ååå fy vad äääckligt!" och förvånades över att ingen verkade ha en tanke på att killen på andra sidan spåret kanske behövde hjälp. Jag såg mig om på perrongen och fick genast syn på två väktare som stod och småpratade med varandra och som tydligen inte märkt vad som försiggick på andra perrongen. Jag gick snabbt fram till dem och berättade om killen på marken, och de skyndade sig iväg för att hjälpa honom. Så, dagens goda gärning avklarad. Matt satte jag mig på tåget hem och kämpade för att hålla mina tunga ögonlock öppna.   

Imorgon är en annan dag

Lurad igen!
"Present for you my friend! I give this to you, you give me small money. Present for you my lady!"
Står på stranden
med en minipalm under ena armen
en arabisk matta under andra
Ler mot den nedgående solen
och tänker att det var sista gången
Sista palmen
Sista påsen nötter
Sista mattan
för idag
Imorgon är en annan dag!

strand

Feber

öken
Hemkomna från hettan i Tunisien
drabbas vi av feber
ligger och svettas mellan lakanen
I feberdrömmarna
ser vi ökensand och dallrande luft
dansande kameler
beduiner
moderna flervåningshotell
mellan molnen

Kapitalismens vagga

Det nybyggda shoppingcentret
sträcker sina väldiga glasdörrar mot himlen
skrytsamt
ropar på turisterna:
"Kom och köp, kom och köp!"
Och turisten fyller famnen full med kassar
som ska släpas till hotellet
för att sedan kånkas ombord på planet
för att packas upp
hängas in
och glömmas bort

Smältdegeln

Den tunisiske mannen som hyr ut solstolar och parasoll till oss på stranden
pratar norska med oss
bryter på franska
och hans kollega har en blågul sverigetröja

Folkmassor i massor

Det känns mer som påsk-tider än som juletider ute, måste jag säga. Det är svårt att få någon riktigt julkänsla när marken är bar och termometern visar på tio plusgrader. På onsdag är det tydligen lucia- jag höll på att sätta morgonteet i halsen när jag bläddrade i min kalender imorse. Lucia? Redan?
Jag ska jobba på lucia, konstaterade jag också med blicken i kalendern. Jag undrar om mina chefer tillåter mig att dekorera den ypperligt sexiga och snygga pressbyrån-kepsen med glitter? (Utan keps får man inte stå i kassan. Vi serverar ju korv! Det kan ju komma hårstrån på korven om håret inte täcks av en svart keps med scan-logo... Hemska tanke!) Inte är det värt att glömma kepsen hemma heller, har jag erfarit. Då får man snällt låna en keps, med tillhörande svettrand och flottfläckar... Been there done that typ. 
Det vore lite mysigt att få se ett litet luciatåg komma skridande genom centralhallen. Hoppas att vi får besök av några små lucior.
Och för alla er som inte orkar baka eget lussebröd: på pressbyrån får du just nu köpa två lussebullar för 15 kronor, alternativt 5 för 35 kronor! Det ni! =) (Dom är föresten förvånande goda: jag köpte mig en imorse för att pigga upp min tidiga morgon. Alldeles varm var den. Och tio procents rabatt får jag! Vilket kap!)
Idag har det varit förhållandevis lugnt på pressbyrån. Jag har bara betjänat 569 kunder. En stressig dag tar jag emot mer än 700 kunder. Om man betänker att dessa kunder i genomsnitt har två personer i sällskap kanske man lättare kan föreställa sig vilken folkström vi hanterar. Dessutom måste man ju ha i åtanke att jag har minst fem kollegor också som arbetar samtidigt som jag i varsin kassa, och som alla betjänar minst lika många kunder som jag gör... Ganska mäktigt när man tänker på det. Och tänk för ett par hundra år sedan mötte en genomsnittlig människa inte ens lika många människor under en hel livstid som jag möter varje dag! Vilken hissnande tanke.


Promenad med Paris Hilton

Paris Hilton

Min tiodagars vecka närmar sig sitt slut. Två arbetsdagar kvar.
Djävulen bär prada är utläst, och nu undrar jag hur jag ska orka komma upp tidigt imorgonbitti när jag inte har en bra bok att se fram emot att få läsa på nattbussen. Naturligtvis har jag massor med böcker i min bokhylla som bara väntar på att läsas, problemet är bara att jag har svårt för att börja med en ny bok när jag fortfarande har den gamla kvar i tankarna. Kanske är jag likadan när det kommer till förhållanden... Jag trivs med det invanda och trivsamt trygga. Jag är inte mycket för uppbrott och skilda vägar.
I förrgår köpte jag ett jättefint rött julgardinstyg med tryckta vita julstjärnor till köksfönstret, som var det enda fönstet som saknade gardiner. Eftersom jag inte har någon symaskin lämnade jag tyget till "svärmor" och bad henne snällt att vika upp och sy in gardinerna upptill och nedtill. Hon berömde tyget och frågade när jag ville ha gardinerna klara. "Ja nu med en gång förstås", skojade jag. "Genast!". "Nejda", skrattade jag sen, "det är ingen brådska alls". Tio minuter senare kom hon upp till våran lägenhet med ett par färdigsydda gardiner över armen. Jag häpnade och skrattade. Vilken effektivitet! Tack snälla!
I eftermiddags åkte jag och Filip hem till mamma och lånade med oss hennes hund på en långpromenad runt sundbybergs sjöar. Frisk luft är vad jag saknar mest när jag står i kassan hela dagarna. Hunden är en liten jack russell terrier vid namn (-håll i er nu!) Paris Hilton. Hon har bling-bling-halsband, men uppförsig annars inte särdeles lady-like. Hon springer och skuttar och rycker i kopplet av iver över att få jaga upp änderna ur vassen. 

Skuggor och borta

Tackar vet jag riktiga dagböcker skrivna på riktigt papper med riktiga pennor!!! Nu har jag precis legat och skrivit ett långt inlägg om min arbetsdag och min kväll, så råkar jag slinta med ett finger och vips! Allt är borta! Försvunnet ut i cyberrymden någonstans. Finns inte mer. Försvunnet för alltid.
Det jag hade skrivit var väl inte så viktigt egentligen. Men bittert känns det.
Jag hade berättat om min händelsefattiga dag i gamla stan. Regnet höll julklappssökarna borta, och jag ägnade större delen av dagen åt att lyssna på julmusik och smygläsa lite i Djävulen bär prada bakom disken. Efter jobbet åkte jag till mamma och åt middag samt hjälpte min syster att plugga inför teoriprovet. Hon kunde det mesta, och var mest nervös över körkortsfotograferingen som tas i samband med teoriprovet. "Inte nog med att jag måste vara påläst och klartänkt; jag måste dessutom se bra ut!", stönade hon uppgivet när hon läste papprena från Vägverket.
Ibland när vi inte har något att hitta på brukar vi låna min "svärmors" bil och åka till ett folktomt industriområde och övningsköra. Det vill säga, hon övar och kör och jag hejar på och lär ut. Hon har annars få tillfällen att lära sig växla och koppla, då både mamma och pappa kör automatbilar.
Men allt detta hade jag som sagt redan skrivit ner en gång... Plus en del annat, som jag redan glömt bort.
Surt.


Jultaggad?

En av mina arbetskompisar berättade för mig att hon ätit upp hela sin chokladkalender redan i fredags. Hon hade ingen anledning att spara den: hon tänker inte fira någon jul! Istället har hon bokat en resa till Teneriffa tillsammans med sin pojkvän! Å vad kul! Jag byter gärna julhysterin mot en semestervecka med sol och bad! Synd bara att jag inte har tillräckligt med pengar, och att mina jobb förutsätter noggrann semesterplanering...
I sommar vill jag resa till Italien, har jag bestämt mig för! Jag som till och med har pluggat italienska! Jag måste få se Italien! (psst... Ett interrailkort vore en uppskattad julklapp, tomten!)
Annars har jag faktiskt ingenting att skriva upp på önskelistan i år. Jag antar att det är ett mognadstecken... Prylar? Hellre en resa eller en upplevelse. Det stod en kameraman och en journalist utanför pressbyrån på centralen idag och frågade folk som gick förbi om de ville vara med på tv. En hel del tackade ja, och jag hörde delar av de korta intervjuerna. Frågan löd: Vad tycker du bäst om med julen? Hade de frågat mig hade jag inte tvekat en sekund; det bästa med julen är varken klappar, julmat, julpynt eller julgran- det bästa är att få tillfälle att umgås med familjen.
Men jul? Jag är fortfarande inte särskilt taggad...

stjärna

Glädjegrubbel...

Ikväll har jag gått en lång promenad längs villagatorna. Härligt! Man tänker så bra när man promenerar och andas frisk luft, tycker jag. Dessutom var jag i desperat behov av utomhusluft efter en lång dag med långa köer på pressbyrån.
På lunchen var jag ute en snabb sekund och satt och vilade på en fuktig träbänk. Jag mådde smått illa efter att ha hoppat över frukosten och sedan stått i kassa i massor med timmar, men trots det kände jag mig plötsligt så glad. Varför känner jag mig glad?, funderade jag för mig själv. Ska jag göra något roligt ikväll? (Nej, konstaterade jag snabbt, jag måste sova tidigt för att orka med ännu en tidig morgon). Har det hänt något kul nyligen då, som jag fortfarande är glad över?, grubblade jag vidare. Men nej, jag kunde inte komma på något som skulle ha varit så roligt att jag fortfarande flera dagar senare satt och var glad åt det, trots att byxorna blev blöta av den fuktiga träbänken och trots att jag mådde illa och fortfarande hade flera timmar kvar att arbeta. Varför är jag så glad då?, tänkte jag förvirrat. Sekunden efter slog det mig: solen sken! Det var ljust ute och solen strålade för första gången på flera dagar. Underbart! Konstigt att man inte ens fattar vad som saknas när det är vintermörkt och ruggigt och solen gått i ide...


Lussebullar och latte

Idag har vi sålt riktigt duktigt i vår lilla butik i gamla stan. Stan formligen vimlar av julklappsstirriga människor som rycker och sliter i varorna och virvlar runt i butiken som små dansanta snöflingor. Och värre lär det bli...
Jag har till och med passat på att köpa ett par julklappar själv (med femtio procents personalrabatt blir krimskramset riktigt roligt!). Julstämningen stiger.
Min syster kom förbi och överaskade mig på jobbet med en mugg varm latte och en hel påse egenhändigt bakade lussebullar! Tack söta! Hon hade visst drömt att jag hade dött, och hade väl dåligt samvete på nåt vis... hehe. Bullar och kaffe passade bra en arbetsdag som denna utan lunchrast.
Nu är julgardinerna på plats! Till och med fönstrena är putsade! Återstår bara ljusstakar, stjärnor, tomtar, ljusgirlang till balkongen, plastgran och julbak...
Ikväll har vi varit på middag hos mamma. Lammstek och rött vin! Trevligt!
Imorgonbitti börjar jag jobba klockan fem, och tar nattbussen till jobbet tillsammans med alla rusiga partymänniskor. Kul... En stor fördel är förstås att jag slutar tidigt och har hela dagen framför mig sen...
En nackdel är att jag måste försöka sova tidigt för att orka öppna ögonen och stiga ur sängen klockan halv fyra imorgonbitti...

julstjärna

Märkvärdigheter

På söndag är det alltså första advent, om jag inte har missuppfattat något. *Svälj!* Idag eller senast imorgon borde man alltså leta reda på lådorna med julpynt (var nu dom står..?) och hänga upp röda gardiner och julsjärnor samt ställa fram ljusstakar. Nåja, inte för att vi har så väldigt mycket julpynt, men det känns fortfarande inte frestande med tomtar och juleljus... En fin girlang med lampor har vi i alla fall att fästa på balkongräcket. Den ser jag fram emot att få upp!
Idag har vi sålt för hela 6100 kronor i vår lilla butik i gamla stan. Det är inte illa, försäljningen går upp nu när det närmar sig jul. Det kom in en kvinna i sextioårsåldern idag som var på väg att svimma när hon fick syn på mig. "Hjälp vad du var lik min sondotter!", utbrast hon. "Det var ju rent läskigt." Jaha. "Hon är min favorit av sondöttrarna", tillade hon. "Ja det var ju tur för mig!", skojade jag. Det händer mig alltför ofta att folk jag inte känner påstår sig känna igen mig och frågar om jag är släkt med den-och-den. Jag undrar vad det säger om mig och mitt utseende?? Jag har en annan märklig förmåga också som jag kan nämna på tal om märkvärdigheter: jag får ofta höra "sa du nåt?" eller "vad sa du?", när jag i själva verket varit helt tyst. Mamma höll på att bli galen på mig när jag reste tillsammans med henne i somras och vi umgicks dygnet runt. Hon påstod hela tiden att jag sagt något, och själv höll jag fast vid att jag suttit knäpptyst. Hur ska man tolka det?
Lite fint är det i alla fall med alla girlanger av ljus i gamla stan just nu... Jag ska göra allt jag kan för att få julglädjen att infinna sig... 

ljus