Pepparkaks-skolk

"Det tillrådes sterkt at man feirer livet mens man lever", läste R och jag på restaurangmenyn i Oslo.
Okejdå. Därför är jag hemma och julbakar tillsammans med A idag. Jag är så less på vardagsmörker och kyla, måsten och krav. Idag är det Absolut Christmas på högsta!


Julamaryllis i fönstret och doft av nybakt i köket.

Födelsedagskalaset i bilder

Vi hade jättetrevligt igårkväll. Mamma bjöd på oxfilé och bakad potatis, syster hade shoppat ett par varma "uggs" åt mig och M spelade gitarr och underhöll. Vilket födelsedagsfirande!


En jättegod tårta som påminde om Tiramisù i smaken.


M, hunden Boss, syster och P.


Syster och P väljer sånger.



R och Boss spelar gitarr.


Hjördis var också med, förstås.


M och mamma i soffan.


Så här trött blir man av kalas!

Födelsedagsmiddag nr tre =)

Vi tillbringade fredagskvällen i M och P;s nya fina lägenhet. Åt pizza och godis, spelade tv-spel och såg på film. Hade det slappt och mysigt.
Trots en lugn fredag vaknade jag med migränblixtar framför ögonen imorse. Typiskt efter en stressig vecka. Låg hela förmiddagen i sängen och njöt av varmt täcke medan huvudet värkte. Tänkte på en studie jag läst om, som visade att människor som lider av migrän har ökad risk att drabbas av en stroke. Låter mycket rimligt i mina öron. Synrubbningar och känselbortfall är ju klassiska neurologiska symtom.

Nu mår jag bättre.
Ikväll ska vi hem till mamma för att fira min födelsedag i efterskott.

Vuxenkul

R och jag var på mingel på pappas kontor ikväll. Alla samarbetspartners var inbjudna, och det bjöds på vin och snittar. Trevligt. Vuxenpoäng till oss.

Att få ändan ur landån

Idag har jag fått iväg min första arbetsansökan! Bättre sent än aldrig liksom...
Wish me luck...


Onsdagskul

Ikväll blir det sunkhaks-öl med C. Det var på tok för längesen!


Jag och C.

Tjuvstart

Vi tjuvstartade med julpysslet idag, jag och Lite-större-T. (Lilla H var bortrest! En hel vecka, ensam hos mormor och morfar. Lite-större-T pratade och skrattade och var i sitt esse utan lillasyster.) Visst blev de fina, våra små julfigurer?!






(Dags att införskaffa en fin digitalkamera kanske? Min mobilkamera börjar lessna. Bilderna blev ganska oskarpa.)


Sött och surt...

Jag var på middag hemma hos mormor igårkväll. Jag hade köpt med mig jättefina grod-bakelser och härliga kanelbullar. Mormor tyckte att bakelserna var jättesöta. -Men inte i bemärkelsen gulliga. De smakade för sött. Hon fick ont i halsen, påstod hon. Och kanelbullarna fick jag ta med mig hem igen. Hon ville bara ha kaffe. Jaha. Nästa gång tar jag med mig surkål... 


Födelsedagsmiddag

Vi var på restaurang igårkväll;  jag, R, pappa och S. En försenad födelsedagsmiddag. Med lammkött och rödvin. På jättemysiga La Casa på Högalidsgatan.
Tack!


(En gammal bild.)

Rollspel och sprutor

I eftermiddag ska vi ha ROLLSPEL i skolan. Jag som HATAR ROLLSPEL! Och inte nog med det; vi blir videofilmade och måste titta på filmen sen för att analysera vad vi sagt och gjort och inte sagt och gjort.
Någon sprutskräck har jag aldrig haft. Blod är inga problem. Men rollspelslekar!! Får jag lägga mig på golvet och skrika och sparka med benen som mina små patienter gör när de ser sprutan? Jag vill inte vill inte vill inte!


Sprutor, roligare än charader!

Småbarn och småfisk

Jag kommer att drömma om sprutor i natt. Vi har vaccinerat ca 500 människor på vår vårdcentral idag. Delat på 5 sjuksköterskor. Ergo: JAG har vaccinerat 100 människor! De flesta av dessa var små barn med tunna armar och skrämda ögon. Det har gått bra, i de allra flesta fall. Jag försöker vaccinera dem så fort jag bara kan, så att de inte hinner fundera så mycket över vad som väntar. De allra minsta barnen får sin spruta i lårmuskeln, på så sätt kan mamma eller pappa hålla de små fäktande armarna och vända det lilla huvudet åt ett annat håll. Det har varit många ledsna skrik, och det har gått åt många bokmärken och klistermärken. -Men vi har varit jätteduktiga! Lillasyster, som också arbetar extra på vårdcentralen, har registrerat patienterna i datasystemet medan jag har plågat dem med sticksiga sprutor. R och mamma har turats om att vaccinera och registrera i ett intillliggande rum. I pauserna har vi mumsat bullar och kakor, som vår chef sprang ner på Ica och handlade under förmiddagen. Vi har haft en bra dag.

När jag och lillasyster var små och fiskade småfisk från bryggan i Hangö hela dagarna hade vi småfiskar innanför ögonlocken på kvällen när vi skulle sova.
-Ikväll kommer det att vara vaccinationssprutor.


Bryggan där vi fiskade vaccinationssprutor, eller hur var det?

Födelsedagsweekend i bilder

(Tack för gratulationerna, faster och S!)
Vår weekend i Oslo kan sammanfattas med ett enda ord: REGN.
Men trots detta hade vi en underbart mysig helg. Vi fick en fantastisk frukostbuffé på hotellet bestående av hundra sorters pålägg, färska brödlimpor, yogurtar och filmjölk med tolv sorters flingor, färsk frukt i klyftor, bacon och omelett, kokt ägg, kaffe och te. Vi promenerade länge på stan tills vi var blöta in på skinnet och simmade sedan i hotellpoolen och satt länge i bastun. Födelsedagen firade vi med drink i hotellets skybar, rosa champagne, och underbar svamprisotto med tillhörande ostbricka på restaurang.


Hotellet.


Här hade vi också kunnat bo. Om vi vore rika. Grand hotell.

Lunch på stan.


Humöret på topp trots ösregn.



En av stadens alla spårvagnar.


Jag under en stor staty utanför Oslos konserthus.


R sjunger ihop med statyerna.


R är också glad trots att det regnar.


Slottet.



Jag utanför Aker Brygge, som pappa hade rekommerderat oss att besöka.
Det var stängt- och behöver jag säga att regnet öste ner?




-Men vad gör väl lite regn? (Alla mina kläder i resväskan blev blöta!)

Klem!

Imorgonbitti flyger vi till Oslo =).
Tillbaka söndag kväll.
Ha en mysig helg!


Städat i S:t Petersburg.


Mindre städade på afterski i Åre.
*Censur*

Klem!
E & R

På allas läppar: Svininfluensan

Höstens hetaste samtalsämne: Svininfluensan!

Eftersom jag just nu arbetar extra med att vaccinera människor mot sagda Baconfeber tänkte jag dela med mig lite av den information jag har. Observera dock att rekommendationer och riktlinjer ständigt ändras, och att ingen egentligen tycks veta någonting. Alls. Hm.

1. Vårdcentralerna i Sverige får ca 500 doser vaccin per vecka. På vår vårdcentral har dessa doser tagit slut redan på en dag. Vi är åtta sjuksköterskor som har arbetat enligt löpandeband principen, in-ut! Vi har vadat i oroliga patienter upp till öronen, och har fått mycket beröm för vår effektivitet.

 

2. Just nu vaccinerar vi bara dem som tillhör någon riskgrupp, samt barn.

 

3. En riskgrupp tillhör du om du till exempel:

 

Har någon lungsjukdom, som astma eller KOL.

Har njur- eller leversvikt

Har nedsatt immunförsvar

Har diabetes

Har någon hjärt-kärlsjukdom, dock inte enbart högt blodtryck.

Är gravid

 

4. Du tillhör INTE per automatik någon riskgrupp om du:

 

● Planerar att flyga till Thailand och befarar att den långa flygresan kan innebära att dina medpassagerare snorar och hostar så att det stänker på din sidenskjorta.

 

● Har en gammal moster vars mans föredetta kusin har cancer och genomgår strålbehandling för detta.

 

● Arbetar i skola och därmed träffar tonvis med ungar med snorkråkor i näsan.

 

5. Barn som går i årskurs 4 samt äldre barn får vaccin genom skolan. Detta kan se olika ut i olika kommuner. Naturligtvis är även dessa barn välkomna till vårdcentralen om de så önskar.

 

6. Barn från 6 månaders ålder till 12 år vaccineras med en halv vuxendos, och med en tunnare nål =). Dessutom får de varsit klistermärke, och mutas av mamma och pappa med bulle på konditori, hyrfilm, popkorn eller annat lämpligt.

 

7. Nej, du behöver inte dra ner byxorna. Vi sticker i musculus deltoideus, dvs. i en muskel i överarmen. Detta med undantag för små barn, som vi ibland väljer att istället sticka i lårmuskeln.

 

8. Är det köer för att få vaccin och trångt i väntrummet? Underlätta vårat arbete genom att ta av jackor och tjocka tröjor i förväg! Äldre män med tajt skjorta, pullover, slips, hängslen, jacka, halsduk och käpp är största tidsboven...

 

9. Ja, sticket gör ont: om du spänner kroppen, fäktar med armarna och om du jagar upp dig.

 

10. Ergo: Sitt stilla. Slappna av, titta ut genom fönstret och tänk en trevlig tanke. Det är bara en liten spruta. Du känner säkert att det sticker till, men det är snabbt övergående.

 

11. Hur är det med biverkningarna?, undrar du nu. Efter vaccinationen kan du bli öm i armen. Många som jag har pratat med har vittnat om att de har fått väldigt ont i armen, och inte kunnat sova på den sidan på natten. Vissa har blivit ömma runt nacken. Själv var jag illamående följande dag, samt hade ont i armen. Det är dock snabbt övergående. Vissa känner sig ruggiga, småfebriga och allmänt hängiga. Hos andra kan armen bli lite svullen, eller insticksstället lite rött. Ingen enda av mina patienter har börjat gå baklänges efter vaccinationen, även om Metro hävdade att det är en möjlig biverkning =).

 

12. Nej, du smittar inte andra med svininfluensa bara för att du känner dig småhängig efter vaccinationen!

 

13. Men du ska inte vaccinera dig om du är sjuk! Småsnorighet kan vi godkänna, men har du feber bör du avvakta med att vaccinera dig.

 

14. Nej, vi vet inte när allmänheten får en chans att vaccinera sig. Vi vill naturligtvis vaccinera alla dem som tillhör någon riskgrupp, samt barn först och främst.

 

15. Enligt läkemedelsverket behövs endast EN dos vaccin för friska människor över 13 år. Barn från 6 månaders ålder upp till 12 år bör få TVÅ doser vaccin. Detsamma gäller barn som tillhör någon riskgrupp. Vuxna människor som tillhör någon riskgrupp OCH har nedsatt immunförsvar bör få två doser vaccin.

 

16. Fortfaranade i valet och kvalet? Jag kan inte bestämma åt dig. Jag har inget facit. Jag vet inte alls vad som är rätt eller fel. Men jag vet vad du kan fundera över när du gör ditt val:

 

● Varför vill du vaccinera dig? För att göra en samhällelig insats? För att arbetskompisarna mobbar den som inte skriver upp sig på vaccinationslistan? Eller för att du själv riskerar att bli sjuk?

 

● Varför känner du dig osäker? För att många människor har dött i tidigare influensaepidemier?

För att media har trissat upp influensaepidemin? För att du är rädd för biverkningar?

 

● Tänk på att många människor avlider varje år i den så kallade vanliga säsongsinfluensan! Men att vanliga friska människor klarar av att insjukna i en influensa.

 

● Brukar du lida samma valmöjlighetskval när du ska vaccinera dig mot hepatit inför en resa, eller när du ska vaccinera dina barn mot mässlingen?

 

Det är DU som ska bestämma dig för hur du vill göra! Försök hitta magkänslan!

 

Lästips:

Vardguiden.se

Lakemedelsverket.se

Dagensmedicin.se

 

Men INTE aftonbladet.se =)

 

Svininfluensa enligt Hans Lindström =)

 

 

 


Höstmusik

Nu är det höst på riktigt!
Kent har släppt sitt nya album!


The green green grass

Vi har skoluppgifter att skriva den här veckan, R och jag. Därför är vi lediga och går hemma och suckar ljudligt. Tänk att få jobba och bara vara ledig och göra vad man vill när man kommer hem på eftermiddagarna! Tänk att slippa skolböcker och uppgifter och källhänvisningar och referenslistor!
- Förmodligen inser vi inte hur slappt vi har det nu, jämfört med hur vi kommer att få det när vi börjar jobba i januari. Det var ju det där med det gröna gräset...


Farsdag

Grattis pappa på farsdag!


Finaste bilden på pappa och lillebror.

Gnäll

Ajajaj, idag har jag ont i ryggen efter alla vaccinationer! Jag har böjt mig ner över ett oräkneligt antal patienter och stått krokigt när jag har vaccinerat. Nästa vecka tänker jag be dem alla att sitta på britsen, så att jag kan stå mer upprakt.
- Jag som inte ens har hunnit börja min karriär inom vården, hur ska det sluta?

Vi vaccinerade ca 750 patienter på åtta timmar i torsdags, på vårdcentralen där mamma, R, jag och lillasyster jobbar. Gissa om vi var effektiva!

Helgen som var

Jag lever. Jag lovar.
Förra veckan var M och jag på roadtrip. Vi bodde tre nätter hos M:s styvpappa S i Hassela, och två nätter hos M:s vänner A och G i Sundsvall. Det blev fem dagar med öl och bastu, vattenpipa och tjejsnack, frisk luft och vacker natur. Vi var förbi Los också, och hälsade på i mammas sommarstuga.


Påväg.


Hemma hos S.


En vacker gammal gård.



Vår fina halloweenpumpa i Sundsvall.


A och D.


A och M.


D och M.


En söt kisse som sov i min säng.


På besök i Los. Från vä mamma, M och D.


Mammas stuga.

Jordkällaren.