Dagens vårtecken: Kärlek

Är det inte lite märkligt med alla kärlekspar som kommer fram så fort snön töat bort? Vart gömmer de sig hela vintern? Det kryllar av dem i stadens alla parker! De håller hand, pussas, kramas, skrattar och ser oförskämt lyckliga ut. Jag kan inte låta bli att tycka lite synd om alla singlar som tvingas bevittna scenen. Aldrig bryta upp från ett förhållande på våren, det låter som en bra grundregel.
Nej nu ska vi ut på promenad, jag och pojkvännen, och hålla hand...

image157

Middagsdags

I helgen är jag uppbokad. Det är middagsdags. Idag är jag och pojkvännen bjudna på middag hos familjen där jag arbetar som barnflicka. Efter det åker jag direkt på en andra middag i skolan tillsammans med utbyteseleverna som lagat crèpes. På lördag ska vi äta middag hemma hos ett par vänner. Söndag slutligen ska vi själva bjuda ett annat par på middag. Vad sofistikerade vi är i vårat umgänge! 

Bajs

Igår hade vi föreläsning om matspjälkningssystemet. Våran föreläsare stod framme i katedern och pratade ogenerat om bajs, pruttar, diarré och spyor. Vi skrattade besvärat och vred oss i våra stolar. "Man får inte säga bajs", som treåringen jag är barnflicka till konstaterade häromdan. Vilken lärdom. Dags för mig att lära om...

Planlös

Vad jag är trött på att inte kunna planera min sommar! Hittills inget sommarjobb, inga pengar, ingen inplanerad semestertid. Man kan ju inte planera in semester när man inte ens vet om man kommer att ha något jobb. Värdelöst. Jag skulle vilja båtluffa i Grekland! Det vore något! Greklands övärld måste vara himmelriket på jorden. Små små sockerbitsvita hus som klättrar på karga klippor. Ett turkost medelhav, blå himmel och snälla människor. Jag vill se mer av Greklands paradis! Vem vill med?

image158

Stadens ljud

Imorse när jag stod och trängdes alldeles för nära mina medresenärer på pendeltåget förvånades jag över tystnaden. Torsdag morgon, morgontrötta ansikten och inte minsta konversation. Ingen mobiltelefon som ringde,  inget muntert småprat. Istället en hel tågvagn breddfylld med människor som för några minuter tvingats alltför nära varandra. Människor som bara vill komma fram och ut ur tåget, ut i friheten. Stressade besvärade människor med stela miner.
Det är tyst, tänkte jag. Vad tyst det är!
Några sekunder senare insåg jag hur fel jag haft. Någon prasslade med en tidning, någon annan snörvlade och drog diskret handen under näsan. Jag tittade ut över samhället utanför tågfönstret och uppmärksammade ytterligare tidningsprassel och flera snörvlingar. Plötsligt var hela tågvagnen fylld av snörvliga näsor och prasslande tidningar! Alla är förkylda, tänkte jag. Och alla läser sin gratistidning. Hur de nu lyckas med det utan att armbåga sina medpassagerare. Prassel. Snörvel. Prassel prassel. Snööörvel. Prassel. Paus. Prasseliprassel.  Snörvel. Med ens hörde jag den! Musiken! Stadens musik av snörvlande näsor och prasslande tidningspapper.
Prassel.
Prassel.
Snörvel.
Prasseliprassel.
Snööörvel.
Snörvel.
Prassel.
Snörv snörv.
Prasseliprasseliprassel.
Det var vackert, och jag kände mig stolt över min snörvlande stad.

Dagens vårtecken: Middag på balkongen

Nu är det vår! Ikväll har vi suttit på balkongen och ätit grillspett och sett på solnedgången. En ensam förvirrad geting flög dessutom förbi som ett extra plus på vårtecken-fronten.

Katastrofal katastrofövning

Idag har jag tillsammans med ca 250 elever från min skola varit skademarkör i Sveriges största katastrofövning. Scenariot var att en bomb detonerat ombord på ett pendeltåg, med resultatet fyrtio människor svårt skadade och ett tiotal döda. Vi som var varken döda eller skadade var alla mer eller mindre chockade, och vällde ut ur ena änden av tågtunneln och irrade runt på spåren. Vissa av oss grät och skrek medan andra letade efter sina tillhörigheter eller gick i egna tankar. De två brandmän som ensamma anlände till platsen hade fullt sjå att försöka mota ihop oss och få oss att vänta kvar tills polis, ambulans och krisgrupp anlänt. Någon vände om och sprang in i den rökfyllda tunneln för att leta efter en bror, någon annan bultade hysteriskt med knytnävarna mot brandmannens bröstkorg och skrek hejdlöst. Situationen var ohållbar för de båda brandmännen, och de såg ganska hjälplösa ut. 
Tunneln spärrades av och efter lång väntan anlände ytterligare en brandbil. En och en halv timme efter olyckan kom den första och enda ambulansbilen till platsen. Vid det laget hade de skadade på andra sidan tunneln troligen hunnit förblöda...
Solen sken och vi hade det ganska bra där vi satt eller låg på gräset. Vore det på riktigt hade vi troligen lämnat platsen för längesedan, reflekterade vi, med tanke på att varken brandmän eller ambulanspersonal ägnade oss någon större uppmärksamhet. När sedan polisen anlände till platsen tog de som första prioritering att dekorera hela scenen runt järnvägen med blå-vit-randiga polisband i plast. En uppgift som de tog på största allvar. Klockan elva, tre och en halv timme efter olyckan, fick vi äntligen lämna våra personuppgifter till polismännen som sedan skickade hem oss, utan att vi blivit medicinskt undersökta eller friskförklarade.
På nyheterna ikväll visar de ett reportage från katastrofövningen, där vikten av sådana här övningar betonas- utan att dagens övning på minsta sätt kritiseras! Filmteamet har befunnit sig på den sida av tunneln där bomben detonerat och där de fysiskt skadade således befinner sig. Det är möjligt att dessa passagerare ägnats den mesta uppmärksamheten; men en enda ambulans på våran sida av tunneln? Förvånande! 
Ett av huvudsyftena med uppgiften var att polisen skulle klara av att upprätta en katastrofväxel dit anhöriga kunde ringa för att få upplysningar om saknade. Av den anledningen hade vi som var statister i förväg tagit reda på fem vänner eller bekanta som under dagen skulle ringa växelns nummer för att fråga efter oss. Inte heller detta fungerade som det skulle. Vissa av dem kom inte fram alls, andra kopplades fel eller placerades i ändlös kö. Första timmarna gick det överhuvudtaget inte att komma fram. De som tillsist fick prata med någon i växeln upplevde personalen som arrogant och outbildad. Visst är det viktigt med katastrofövningar, men om man ska kunna lära sig något av dem måste man väl ändå våga uppmärksamma bristerna?

image153
Trängsel i tunnelmynningen

image154
Avspärrat och fint

image155
Chockade passagerare väntar på uppmärksamhet

image156
En enda ambulansbil och en brandbil är på plats


Ångest

Måste undervisningen gå i den här takten?
STRESSAD!

Insnöad


De senaste dagarna har jag läst allt som går att läsa om cirkulationssystemet. På nätterna drömmer jag om röda blodkroppar, artärer och vener...

image152


Blod

Söndagskväll. Pojkvännen sitter framför datorn och spelar. Han skjuter så blodet stänker på väggar och golv. Fienden springer i panik. Kulorna studsar på marken. Han smyger sig fram längs med husväggen, kastar sig sedan fram bakom husknuten. Fienden är överrumpad, igen. Mer blod som stänker och färgar betongväggarna röda.
Själv sitter jag med anatomiboken i knät och läser om cirkulationssystemet. Hur det syrefattiga blodet från kroppen går in genom hjärtat, för att därifrån skickas vidare ut till lungorna för att syresättas, innan det återigen passerar hjärtat på sin väg ut i kroppen. Jag läser om små röda blodkroppar som måste rada upp sig på led för att komma fram genom kapillärerna. På dataskärmen bildar blodet stora pölar under den ihjälskjutne fienden... 


Dagens vårtecken: Blommande körsbärsträd

Körsbärsträden i Kungsträdgården blommar! Så vackert!

image150

image151

Bryderi

Sommaren närmar sig obevekligen, och något sommarjobb har jag ännu inte lyckats hitta... 

Dagens vårtecken: Gårdsstädning

Idag har det varit gårdsstädning i bostadsrättsföreningen. Samling klockan nio noll noll. Oömma kläder och glatt humör. Pojkvännen och jag låste in oss i lägenheten och drog för alla gardiner. Ute på gården samlades pensionärerna med rosiga kinder och förväntansfulla miner. Krattor, sopborstar, skyfflar, spadar och sopsäckar delades ut. Pojkvännen och jag spanade bakom gardinen. Snart irrade de runt över gården och såg viktiga ut med sina nyvunna redskap. Krattade lite tafat i rabatterna och spanade över axeln på varandra. Pojkvännen och jag smålog i mjugg. Att det skulle behövas trettio man för att kratta en gräsmatta på tjugo kvadratmeter övergick vårat förstånd. Det såg mest trångt och stökigt ut.
I sandlådan samlades barnen med spadar av det mer färggranna slaget. Mammorna och papporna tog alla på sig den viktiga uppgiften att sitta på bänken och övervaka. Det såg trångt ut även där.
Efter tjugo minuters slit lackade svetten i skrynkliga pannor, och styrelsen bjöd på korv och kaffe. Mitt på gården hade någon hissat den svenska flaggan, och allt andades idyll. Pojkvännen och jag suckade unisont och beslöt oss för att somna om.  


Snart fullärd!

Sedan delkurs tre började för två veckor sedan har vi gått igenom följande: celler, vävnader och organ, nervsystemet och det endokrina systemet, cellulära dysfunktioner, rörelseapparaten, cirkulationssystemet samt mikrobiologi! Hjälp! Vad ska vi göra de två och ett halvt år som är kvar av utbildningen sen då?! Det kan inte vara meningen att det ska gå så här fort fram! Jag hinner ju inte sätta mig in i ett system förrän vi går vidare till nästa!
Jag har en kompis som läser en fyraårig linje till logoped (talpedagog), dvs. i hennes utbildning fokuserar de på enbart tal- och hörselorgan i fyra år! Och jag ska lära mig hela kroppens uppyggnad på tre år! Hur har de tänkt egentligen, de stora beslutsfattarna?

Bakslag för våren

Det snöar!

Dagens vårtecken: stjärnglass

image148

En stjärnglass med hallonsmak och glitter i pinnen, kan det bli festligare?! Att en liten glasspinne kan väcka så starka känslor och en så hetsig debatt är för mig obegripligt. Jättegod är den i alla fall. 

Sommardag

I lördags var det sommarvarmt och underbart soligt. Jag, pojkvännen och två kompisar var barnvakter åt lillebror Markus, och satt i gröngräset med näsorna i vädret och åt medhavd picknick. Mysigt!  

image142 
Uppradade barnvakter.

image143
Hur härligt är det inte att få springa bland vårblommorna?!
(Visst ser han stor ut?! Kan man tro att han fyller 2 år i juli?)

image144
Det gäller att ha tungan rätt i mun så man inte snubblar!

image146

image147

För hon ska ta studenten!

I söndags hade syrran sin studentskiva på Engelen i Gamla stan, och vi var dressed for success och ordentligt förväntansfulla, både jag, pojkvännen, Anna, mamma och hennes pojkvän. Skagentoast, potatisgratäng och oxfilé bjöds vi på. Och vin förstås. Vi sjöng Lambo och skrålade, skrattade och skålade. Riktigt trevligt! Klockan tio tvingades föräldrarna lämna lokalen, men för oss andra fortsatte festen, och det blev en riktigt rolig natt.

image139 
Lillasyster (andra fr. vä) och hennes vänner

image138 
Lillasyster (t.h) och hennes klasskompis dricker Lambo, men var har de sina studentmössor?!

image140
Lillasyster i mitten. Mycket vin och många omgångar lambo blev det.

image132 
Jag och Anna prövar dansgolvet 

image135

image136 
På hemväg

image137 
Pojkvännen är också uppklädd.

Dagens vårtecken: Musöron

Nu har björkarna fått musöron! (- Och för mig börjar det bli bråttom att inhandla nässpray och ögondroppar...)


Dagens vårtecken: En humla

Jag har sett en humla!


image130


Dagens vårtecken: krokus

Några vårtecken har det inte blivit på länge, men här kommer i alla fall ett säkert- om än fantasilöst- vårtecken.

image129

Påsken 2007

Idag bjuder jag på ytterligare några bilder från Hangö. Denna gång med fokus på familj och vänner, istället för natur och sandstrand.

image120 
Jag och lillasyster.

image121
Lillasyster med lillebror i famnen.

image122
Lilla lillebror, vad ska du bli när du blir stor?

image123
Lillebror i pappas famn.

image125
Farmor och hennes pojkvän

image126
Bästa vännen med sin mörkögde (fransk-italiensk-spanske) pojkvän

image127
Farmors ene bror
image128
Och slutligen farmors påskfina köksfönster


Allvar

Nu har allvaret börjat i skolan. Anatomi, fysiologi, mikrobiologi, farmakologi... Föreläsningarna är minst sagt intensiva, och missar man fem minuter har man missat motsvarande två kapitel i boken, känns det som. Vi sitter på helspänn för att inte gå miste om något och anstränger oss till det yttersta för att hänga med i det som sägs. Människan är komplex, börjar vi förstå. Den där Gud måste ha varit en finurlig man...
Just nu läser jag in mig på nervsystemet och det endokrina systemet (som styr utsöndringen av hormon i kroppen). När jag blundar ser jag nervceller dansa framför ögonen. Och värre lär det bli.
Hur är det möjligt att människokroppen kan vara så fiffigt uträknad? Och hur i all världen har vi burit oss åt för att komma på hur det hela fungerar?! Hur kan vi veta så mycket om till exempel cellens små små små organeller? Ofattbart. Jag är fängslad.

Hangö, Hangö, Hangö

Dagens bildsvit tillägnar jag faster Tette, som längtar efter sommar-Hangö. =)

image112
Stranden.

image113
Tång är vackert.

image115


image116


image117


image119 
Titta på vattnet! Man skulle kunna tro att det är medelhavet!

Strandänglar

Påsken har jag tillbringat på landet i Hangö, Finland, tillsammans med lillasyster, lillebror och pappa. Nedan följer bildsviten "strandänglar" därifrån.

image102

image103
image104
image105
image106
image107
image108
image109
image110
image111

Dagens vårtecken: vårvindar

Vårvindar friska leka och viska. Ja, eller idag har de nästan skrikit... Och jag som avskyr blåst! Stark vind = hår i ansiktet, oavsett hur uppsatt man har det. Dessutom får vinden mig att känna att jag tappar kontrollen över mig själv. Jag kanske blåser bort? Men ett vårtecken är det ju, helt klart.

Dagens vårtecken: Nedvevade rutor!

När man kan åka runt med nedvevade rutor på bilen och lyssna på hög musik- då är det vår! Och det har vi gjort idag- pojkvännen och jag!


Delkurs tre

Imorgon, tisdag, börjar min nästa kurs: Anatomi och fysiologi! Jag kommer att vara fullt sysselsatt med mina studier fram till sommaren! Det blir mycket att plugga... Men det ska samtidigt bli jättekul! Tänk bara att få lära sig mer om hur människan egentligen fungerar! Det borde väl vara något som intresserar alla! Vilken självkännedom...

Dagens vårtecken: ansvarstagande småbarnspappor

Det kryllar av dem! Pappor med barnvagnar! Barnvagnar i sig är ett säkert vårtecken, men pappor med barnvagnar? Det är dessutom ett stort utropstecken!

Bakslag för vårtecknen

Pojkvännen är magsjuk och har sprungit mellan toaletten och badrummet hela natten. Magsjuka trodde jag hörde vintern till, vilket bakslag!