Aktiviteter för förkylda

Jag struntade i dagens föreläsningar. Förkyld. Trött. Huvudvärk. Lika bra att ta det lugnt en dag. Vara hemma. Det är bara det att jag har ärvt mammas rastlösa själ. Kan inte sitta stilla hemma och titta på film. Det finns ju disk att diska! Och blommorna slokar. Borde kanske köra ett par varv med dammsugaren? Organisera om i köksskåpet. Handfatet i badrummet behöver skuras, och börjar det inte bli dags att bädda rent? R är ju i skolan och sliter, kanske borde jag förbereda en middag tills han kommer hem? Och guud vad fönstrena är skitiga! Jag putsar varenda ruta. Invändigt. Betoning. Har jag sagt att vi bor på tolfte våningen? T-o-l-f-t-e. Hur ska man nånsin lyckas putsa fönstrena från utsidan?? Jag står på en vinglig stol och får svindel när jag tittar ner från den inglasade balkongen. Håller rutan om jag skulle råka falla mot den? Rysning. Lite bättre blev det i alla fall. Kanske lika bra att gå till skolan imorgon?

Helgen som gått

Vi hade en heldag igår, jag och syster. Shoppade på stan, promenerade till Djurgården, åt lunch i solen vid djurgårdsbron och gick och tittade på Titanic-utställningen vid Vasamuseet. Åt varsin glass och promenerade tillbaka mot Centralen. Och åkte hem till mamma på söndagsmiddag. Mysigt. Och slappt. Skönt.

Lördagen var mindre slapp. Jag träffade C och F, som jag inte sett på hela sommaren, på Soldaten Svejk. R, E och H slöt upp, och vi hamnade på Bröderna Olsson där vi träffade en klasskompis, innan vi gick och kastade dart på Big Ben. En riktig söderkväll, med andra ord. Stöp i säng seeent och sov länge och gott.

100%

Jag klarade mattetentan! Alla rätt! Och det gjorde R också!
Vi firade med god middag och rödvin igårkväll.

Nästgårds

Älsklings-P ringde nyss och berättade att hon och M köpt en lägenhet!!! Grattis!! Från och med den 20:e november kommer de att bo på tio minuters avstånd från oss med tunnelbanan! Yes!
Vi har saknar er på den här sidan om gröna linjen, M och P!


Vackra, glada P och M!

Kärlek enligt Lite-större-T

Lilla H, Lite-större-T och jag pratade om kärlek idag, medan vi ritade och gjorde pärlarmband.
"Är du kär i R", frågade Lilla H, och vände sig nyfiket till mig.
"Jaa", erkände jag. "Det är jag".
"Brukar ni pussas?", frågade Lilla H,
"Ja", erkände jag, "det händer nog".

"Sara och Johan i min klass är ihop", meddelade Lite-större-T på tal om kärlek.
"Jaha", sa jag. "Vad kul!".
"Fast de har skilt sig nu", fortsatte hon snabbt.
"Jaså?", sa jag förvånat.
"Ja, nu är Sara ihop med Kalle".
"Jaha", sa jag förvirrat.
"Men vet du, Johanna i min klass har frågat chans på David", fortsatte Lite-större-T.
"Jaså?", sa jag förbryllat.
"Ja, men han har sagt att han kan bli ihop med henne på ett villkor", förklarade hon viktigt.
"Eeh, jaha?", fick jag ur mig. "Vad är det för villkor?"
"Hon ska bli hans slav!"
"Jaså?", sa jag, och kunde inte dölja min förvåning. "Det låter inte som nåt bra förhållande tycker jag, tycker du?".
Lite-större-T funderade lite.
"Nej, men hon behöver ju bara vara hans slav varannan dag!", utbrast hon sen triumferande. "Och hon får ta hjälp av en kompis ibland och så..."


Kärlek enligt mig.

Älska!

Lasse har släppt en ny singel. Välkommen, höst!



(Nyfiken? Sök på: "Jag får liksom ingen ordning" och "Från kylan in i värmen")

Trolltelefonnummer och andra underfundigheter enligt Lilla H och Lite-större-T

Det har varit en vild helg. Hihi. Gissa vad jag har gjort? I fredags kväll räknade jag matte (!) inför tentan i läkemedelsräkning som går av stapeln imorgon eftermiddag (fast det vågar jag nästan inte säga högt. Det var jag och matteboken, tända ljus och en stor kopp honungste).

Och igårkväll var jag barnvakt till mina älskade småtjejer Lilla H och Lite-större-T, och deras lilla kusin Treåriga F. Varken vin eller vänner eller andra äventyrligheter har det blivit den här helgen, med andra ord. Men det tycks torna upp sig till kräftskiva nästa helg, så det jämnar nog ut sig med roligheterna...

När jag skulle natta Lilla H igårkväll låg hon länge på min arm och filosoferade över livet utifrån sina sexåriga ögon.
"Elida", viskade hon ut i mörkret. "Om man sover med munnen stängd... Kan Dom-där-som-gör-hål-i-tänderna komma in då?". Hihi. Colgate släng er i väggen! Det är ju bara att stänga munnen så slipper man små Karius och Baktiusar! Visste ni inte det eller?

Och på tal om tandtroll började Lite-Större-T berätta om att hon minsann hade telefonnumret till ett troll som bor i skogen borta vid dagis. "Va?", utbrast Lilla H. Och till mig viskade hon: "Fast jag skulle nog inte vilja träffa det där trollet...". Efter en lång stunds tystnad frågade hon Lite-Större-T: "Vad är telefonnumret då?". Och Lite-större-T svarade: "Jag kommer inte riktigt ihåg, med jag tror det var noll-sex-noll-fem-två-tre-två-nånting".

*Gulp*

Det är inte roligt att vakna mitt i natten av att grannarna på trettonde våningen bråkar. På balkongen.

Närhet och distans

R har fått en ny leksak: en i-phone.
Själv har jag fått myror i byxorna av allt stillasittande under veckans föreläsningar.
- Kastade mig ut på en rask promenad efter skolan, längs med Mälarens glittrande vatten.
Hösten lurar i luften, men än frekventeras stranden av badgäster.
I mossan gömmer sig kantarellerna.
R nöjer sig med att studera skogen på avstånd; med hjälp av sin gps.
Fancy.
Mina myror sover.

Mjöl och vatten

På måndag har vi tenta i läkemedelsberäkning, och här sitter jag med nosen i räkneboken och förfasas över decimaltal och komman. En liten nolla fel och patienten förvandlas till en ängel. *Gulp*. Vad har jag gett mig in på? Jag läser Ansvarsfall där sjuksköterskor blivit av med legitimationen på grund av att de tagit fel på läkemedelsdos eller patientnamn. Varför blev jag inte pizzabagare istället? Lite för mycket mjöl och pizzan blir hård, med sooo what? Lite hård pizza har väl ingen dött av??


Kom med nu ska vi gå ut på tramp

Ikväll ska vi plcka svamp; R och jag, och våra grannar A, P, H och D. Vi ska klä oss "oömt" (jag hatar det dagisordet!) i höga stövlar och regnrockar, och ge oss ut med svampkorgen på armen och varsit oklanderligt humör. Trots att vi bor i Stockholms förort har vi skogen inpå husknuten. Hur lyxigt är inte det?!

Vilket väder vi har jävla kapten

Idag började skolan, och ute faller regnet. Här inne i värmen lagar vi rysk surkålssoppa och kyler vodkan. Vad gör man inte för att pigga upp en vardaglig måndagskväll?

En helg bland pälsmössor och rödbetssoppa

Vi kom hem från S:t Petersburg igårkväll! Jag bjuder på några ganska bleka bilder från resan (min mobilkamera föredrar solljus).

Helgen kan vi sammanfatta med orden:
Lökkupoler
Rysk kaviar
Pannkaka
Rödbetssoppa
Ryska dockor
Byråkrati
Säkerhetskontroller
Passkontroller
Stämplar
Gulddekorer
Kanalbåtar

Jätteroligt, har vi haft det!


Vårat hotell. Som var mer Petit än Grand egentligen, men jättemysigt.


En vy över staden från en av kanalbåtarna.


Peter den stores Vinterpalats eller "Eremitaget", som det också kallas.
Över 1000 rum och 117 trappor stort. Ganska trötta i benen var vi, efter en eftermiddag där.


Ett jättefint torg mittemot Peters gröna lya.

Ytterligare kanalvy.


Lökkupoler i sikte!

- Och i närbild.


Skeppet Aurora, som byggdes i slutet av 1800-talet, och som besökare får gå ombord på gratis!


Ryska militärkillar med röda flaggor.


R och B.


Usch för att vara ledig

"Ja nu har du väl inte många dagar kvar att jobba innan du börjar skolan igen?"`, frågade K, 80 år, när jag kom för att dammsuga hennes lägenhet idag.
"Nej, det är faktiskt min sista arbetsdag idag", erkände jag. "Imorgon ska jag vara ledig". "Jag ska åka på bort över helgen". 
"Nää!", utbrast K. "Det var ju tråkigt!". "Usch så tråkigt!",

Jaha.

Det fina med att bli gammal är att man plötsligt tillåts säga precis vad man tänker och känner i alla situationer. På gott och ont. Utan spärrar.

Hon menade naturligtvis att hon kommer att sakna mig. Att hon inte orkar med ytterligare ett nytt ansikte. Ett nytt namn.

Hoppas jag.

Godkända

Vi fick våra visum idag! Och jag avverkade min sista arbetsdag på sommarjobbet.
Ryssland here we come!

Kräfttider!

Igår hade vi kräftskiva hemma hos våra grannar P och A. Vi sög, smackade och  kladdade, shotade nubbar och satte i oss mängder av baguette och dessertostar. Och till efterrätt blev det chokladpudding. Jättemysigt hade vi. Temat för skivan blev Ryssland. Av någon anledning...





T, H och R. Och bakom R skymtar D.

A och P ser sådär kräftskivecharmiga ut =).

Ryska mössor vare´ här!!

Sommarslapp helg

Det har varit en ovanligt slapp helg. R och jag har promenerat mycket i skogen, ätit goda middagar och druckit rödvin. Solat och badat med syster och hennes pojkvän, och haft det sommarslappt. Sådär slappt som vi bara kommer drömma om att ha det i höst; när det är mörkt och kallt, stressigt och ångestfyllt med sista praktikperioden och de allra sista tentorna innan examen i januari. Vi har plockat kantareller och blåbär, beundrat kräftskivemånen på himlen och varit uppe länge på kvällarna.

Weekendresa i sikte!

Gissa vad jag, R och B ska göra på fredag? Vi ska flyga till S:t Petersburg! Förutsatt att vi får våra visum på torsdag. Det har varit allt annat än enkelt att ordna alla officiella dokument inför resan. Stackars B har sprungit gatlopp mellan resebyråer, fotoautomater och ambassader.
Det blir en sista liten weekendresa innan skolstarten. En resa som vi egentligen inte alls har förtjänat; med tanke på hur bra vi har haft det på tågluffen i sommar. Men om B envisas med att bjuda kan vi ju inte gärna säga nej =). Hihi.
Nu håller vi bara tummarna för att Ryssland tänker välkomna oss!

Skärgårdsreligiositet


Fredag, igen? Och jag som inte hunnit skriva nåt om förra helgen än!
Jag låter bilderna tala för sig själva istället.
Man blir lätt lite skenhelig av en helg i skärgården med karga klippor, sol och bad, båtturer och- förstås- iskall öl.


P och M omgivna av en ljusgloria.

R och jag. Glada och småreligiösa.

M har hittat en ny stil, med lånade glasögon. Vi kallar den missionärslooken =).

Amen.