Katastrofal katastrofövning

Idag har jag tillsammans med ca 250 elever från min skola varit skademarkör i Sveriges största katastrofövning. Scenariot var att en bomb detonerat ombord på ett pendeltåg, med resultatet fyrtio människor svårt skadade och ett tiotal döda. Vi som var varken döda eller skadade var alla mer eller mindre chockade, och vällde ut ur ena änden av tågtunneln och irrade runt på spåren. Vissa av oss grät och skrek medan andra letade efter sina tillhörigheter eller gick i egna tankar. De två brandmän som ensamma anlände till platsen hade fullt sjå att försöka mota ihop oss och få oss att vänta kvar tills polis, ambulans och krisgrupp anlänt. Någon vände om och sprang in i den rökfyllda tunneln för att leta efter en bror, någon annan bultade hysteriskt med knytnävarna mot brandmannens bröstkorg och skrek hejdlöst. Situationen var ohållbar för de båda brandmännen, och de såg ganska hjälplösa ut. 
Tunneln spärrades av och efter lång väntan anlände ytterligare en brandbil. En och en halv timme efter olyckan kom den första och enda ambulansbilen till platsen. Vid det laget hade de skadade på andra sidan tunneln troligen hunnit förblöda...
Solen sken och vi hade det ganska bra där vi satt eller låg på gräset. Vore det på riktigt hade vi troligen lämnat platsen för längesedan, reflekterade vi, med tanke på att varken brandmän eller ambulanspersonal ägnade oss någon större uppmärksamhet. När sedan polisen anlände till platsen tog de som första prioritering att dekorera hela scenen runt järnvägen med blå-vit-randiga polisband i plast. En uppgift som de tog på största allvar. Klockan elva, tre och en halv timme efter olyckan, fick vi äntligen lämna våra personuppgifter till polismännen som sedan skickade hem oss, utan att vi blivit medicinskt undersökta eller friskförklarade.
På nyheterna ikväll visar de ett reportage från katastrofövningen, där vikten av sådana här övningar betonas- utan att dagens övning på minsta sätt kritiseras! Filmteamet har befunnit sig på den sida av tunneln där bomben detonerat och där de fysiskt skadade således befinner sig. Det är möjligt att dessa passagerare ägnats den mesta uppmärksamheten; men en enda ambulans på våran sida av tunneln? Förvånande! 
Ett av huvudsyftena med uppgiften var att polisen skulle klara av att upprätta en katastrofväxel dit anhöriga kunde ringa för att få upplysningar om saknade. Av den anledningen hade vi som var statister i förväg tagit reda på fem vänner eller bekanta som under dagen skulle ringa växelns nummer för att fråga efter oss. Inte heller detta fungerade som det skulle. Vissa av dem kom inte fram alls, andra kopplades fel eller placerades i ändlös kö. Första timmarna gick det överhuvudtaget inte att komma fram. De som tillsist fick prata med någon i växeln upplevde personalen som arrogant och outbildad. Visst är det viktigt med katastrofövningar, men om man ska kunna lära sig något av dem måste man väl ändå våga uppmärksamma bristerna?

image153
Trängsel i tunnelmynningen

image154
Avspärrat och fint

image155
Chockade passagerare väntar på uppmärksamhet

image156
En enda ambulansbil och en brandbil är på plats


Kommentarer
Postat av: Tette Merio

Jamen usch - låter verkligen som en katastrofal katastrofövning. :-O
Man får hålla tummarna bara för att det inte sker i verkligheten. :-/

Kramar!/Faster Tette.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback