Höst = Leonard Cohen

Det finns ingen som har så stämningsfull röst som han!
Perfekt när nätterna börjar bli mörka.

Födelsedagsweekend i november

Vi ska fira min födelsedag i Oslo, jag och R, har vi bestämt. Vi hittade flygbiljetter på Ryanair för ingenting. Nästintill. Så varför inte? En weekend i ytterligare en ny stad. Spännande.
Nu gäller det bara att hitta ett hotell. Jag sitter och surfar bland glammiga grandhotels och lyxiga Radisson. Pool och spa? Eller frukostbuffé? Svit eller dubbelrum? Nära centrum eller längre ifrån? Tänk om man hade obegränsat med pengar!


Tudelat

Sista salstentan är avklarad OCH GODKÄND! Yes. Det känns nästan lite vemodigt. Inga fler salstentor? Snart färdig syrra? Hjälp! - Å andra sidan, jag har svårt att tro att jag kommer att klara av att hålla mig ifrån skolbänken någon längre tid; det är ju så roligt att plugga! Så fler tentor lär det bli. Så småningom. Men nu återstår bara en väldig massa praktik, en hemtenta och lite småuppgifter innan examen!

Nånting gammalt nånting nytt...

E och A ska gifta sig nästa sommar. E pratar bröllop, klänningar, kyrkor, festlokaler och gästlista så det formligen bubblar om henne. Söta.


En gammal men söt bild på mig och lillebror, E och A.


Prinsessa

Vilken lyx! Jag slutade praktiken klockan nio ikväll, och åkte direkt hem till svärmor, som hade middagen färdig och upplagd på vacker tallrik. Kyckling med bulgur och grönsaker, och för smakens skull ett litet glas vitt. Jag känner mig som en prinsessa.

Och igårkväll var vi på middag hemma hos mamma. Med rödvin och allsång till gitarrkomp. Och hembakad blåbärspaj med vaniljglass.

Vi har det bra vi, R och jag.

Lördagsfestligheter

Vilken lördagkväll! After Dark bjöd på en underbar show med glitter och glamour som utlovat, samt en god portion skratt. Vi hade ont i handflatorna efteråt, jag och syster.

Efter showen åkte jag på maskeradfest hemma hos K & S. Finns det något roligare än maskerad? Temat var "Tecknat", och bland gästerna återfanns därför bland andra barbapapa, lilleskutt, nalle puh, björnligans tre bröder, tingeling, nicke nyfiken (alias micke nyfiken!), mimmi pigg, och flintstones-wilma. R var utklädd till Tuffa Viktor (en sjuttiotalssterie som få av festdeltagarna kände till), och jag svängde i sista hast ihop ett spöket-Laban-lakan med påsydda ögondetaljer och en stor glad mun.

-Tyvärr blev det inga bilder alls från kvällen (försök själv att hantera en kamera under ett spöklakan så förstår du varför!).



Lördagsnöje

Ikväll ska syster och jag gå och se After Dark på Tyrol. Och inte nog med det; vi ska dessutom äta gott innan showen!
Trevlig lördag!

Favorit i repris

Gissa vad vi gjorde igår? Vi var på Öl & Whiskeymässan. Igen. Denna gång i en ny konstellation, bestående av bland andra M & C, E, J & H, J, L, C & F, jag och R. Och lika trevligt hade vi det denna gång!
(Bilderna är lite suddiga, men det är ju bara realistiskt =)).


J, E och M provar öl.


J och E.









Irländskt med kiltar och elgitarr =).








Matglädje

"Har ni gjort nåt kul på dagis idag?", frågar jag Lilla H när vi lämnar dagisgården.
"Jaa", svarar hon snabbt. "Vi fick kycklinggryta med ris och det var JÄTTEGOTT!".


Numera inte så lilla Lilla H.



Mörkrädd

Herregud, vad har jag gett mig in på? Hur ska jag orka jobba med att hjälpa mina medmänniskor, utan att själv gå åt?? Jag har varit tunnelseende när jag lämnat praktiken på akutmottagningen den här veckan. Med huvudvärk och skrikande mage, och nära till tårarna, har jag andats djupa andetag av frisk luft utanför huvudentrén efter ett långt pass i sterila lysrörskorridorer och utan tillstymelse till dagsljus. Hjälp. Är det för tidigt att be om förtidspension?


Syster R och syster Elida i solljuset utanför Ekenäs sjukhus i vintras.

Framtidens ambulansförare





Visst är han söt, lillebror, som rattar ambulans i Kungsträdgården på Blåljusens dag.

Höstnytt

Idag släppte Lasse sitt nya album "Tänk om jag ångrar mig och sen ångrar mig igen"!

-Synd bara att jag varken har pengar eller cd-spelare.

- Men ärad vare Spotify i höjden!

Stockholm Beer & Whisky Festival


M och R är taggade!


M och vackra P.


E, H och D smakar nya ölsorter.


Jag och T är glada.


M, P, A och R.


P och jag i för kvällen välpassande tröjor.

Småkär

Jag har hittat en ny höstfavorit. Ane Brun.
Hon är en norsk artist som med raspig nostalgisk röst sjunger skönt avslappnande, höstliga, låtar. (Dessutom är hennes album från 2008 producerat av Valgeir Sigurdsson; producent till bl.a Sigur Ros! Och då kan det ju inte bli annat än bra!).


Glasklart

Imorgon ska vi gå på Stockholm Beer and Whisky Festival, jag och R och stora delar av vår umgängeskrets. Kul! Förra året lyckades vi sno med oss över tjugo glas därifrån, jag undrar hur många vi kommer upp i iår, haha. (Fast jag har hört ryktas att det ska vara kupor i år, och kupor går ju som bekant inte att stapla...)

Ågren

jag har ångest inför måndag. Då är det dags igen för praktik. Denna gång på en studentdriven akutmottagning för ortopedi, dvs. benbrott. Jag tror att det är väldigt lärorikt att prova på att gå som student på en sådan KUM-mottagning, men jag är urless på ständigt nya avdelningar med nya rutiner, nya ansikten och nya namn. Jag är less på att ingen vet vem jag är eller vad jag heter, och jag hatar att inte hitta, inte veta, inte kunna... Ser fram emot en egen avdelning att höra hemma på! Och nu är det ju faktiskt inte så lång tid kvar! I januari får jag min legitimation! Tills dess gäller det bara att härda ut, och lära sig så mycket som möjligt.

Sista rycket

Imorgon har vi vår allra sista salstenta! Förutsatt att vi klarar den, vill säga. Därför har vi låst in oss idag, och går varandra på nerverna med vår tentaångest och stress.




- Här var vi lite mer harmoniska; på en vingård utanför Barcelona.


Bilder från kryssningen



Så här bra hade vi det i helgen. Åt alldeles för mycket god mat, solade under sollamporna i varsin solstol, badade bubbelpool och roade oss med att titta på alla medelålders desperata och alldeles för fulla människor som vickade på höfter och stjärt på dansgolvet.

11 september

Det är den elfte idag. September. Elfte september. Det betyder att det är åtta (!!!) år sen terrorattackerna i New York! Åtta?! Herregud. Är det jag som börjar bli gammal, eller varför går tiden så otroligt fort??

Kommer ni ihåg vad ni gjorde när ni fick reda på vad som hade hänt i New York år 2001? Det gör jag.

Syster var så irriterad, kommer jag ihåg, för det vara bara prat på alla reklamradiostationer, och hon ville naturligtvis lyssna på musik. "Alla bara pratar om det där flygplanet!", utbrast hon. "Vilket flygplan??", frågade jag. "Mä, det där planet i New York", sa hon. Jag skyndade mig att sätta på tv:n, och ropade på mamma och syster. Tillsammans såg vi sen det andra planet flyga in i World Trade Center. I direktsändning.

"Nu blir det krig!", kommenterade mamma. "Helvete, nu blir det krig!".

Och så kommer jag ihåg Metros löpsedlar följande morgon. Två stora bolmande skyskrapor. Och på bussen var det dödstyst. Alla satt böjda över sina tidningar.


Tips i influensatider

Läste i senaste numret av Läkartidningen att Omega3-tillskott bör undvikas under influensapandemin. Orsaken är att Omega3 försämrar kroppens immunförsvar mot influensavirus.
Bra att tänka på kanske, för alla som självmedicinerar med kosttillskott och vitaminer.

Skepp O hoj!

Jag, R och B åker på kryssning imorgon. Med Birka till Åland.
Kryssning är ingenting som jag brukar roa mig med annars. Fram och tillbaka till Åbo ett par gånger per år för att komma till vårat landställe brukar vara fullt tillräckligt med finlandsfärja för min smak. Men sol, bad och bastu kan man ju inte tacka nej till. Framför allt inte när det erbjuds i kombination med fönsterhytt, a la Carte och trevligt sällskap.

Vi är tillbaka i Stockholm lördag eftermiddag.
Då tänkte jag åka hem till M och D för lite trevlig samvaro (utan choklad!).


Chokladbebis

Lilla Hs moster väntar barn, och har fått en liten putmage och ett par lyckliga ögon i sommar. Lilla H tycker att det är väldigt spännande. Igårkväll när hon satt i badkaret och jag stod böjd över henne granskade hon mig noga och frågade: "Elida, har du också en bäbis i magen?"

Nä, det har jag inte, Lilla H. Men det kanske har blivit lite mycket choklad i sommar, hihi.

Titta vad jag har gjort!

Det är tungt att vara heltidsstudent. Den här veckan är jag ledig onsdag, torsdag och fredag. Och någonting måste jag ju göra med all min lediga tid när alla andra jobbar och sliter.







-Jag hade aldrig bakat matbröd tidigare, bortsett från de obligatoriska Grahamsbullarna på hemkunskapen i åttan. Därför är jag mäkta stolt. Visst blev de fina?




Avancerade skolkonster

Vi hade patientfalls-seminarium idag. Det var knepigt. Ojojoj.
Vi ombads nämligen vika namnskyltar att ställa framför oss på borden.
Så att läraren kunde tilltala oss vid namn.
Vi fick varsit A4-papper och en tjock markeringspenna.
Hur viker man ett A4-ark till en namnskylt utan att den kantrar över ända??
Det veks och veks om runt omkring mig.
Någon vek pappret på längden, någon annan vek det bara på mitten.
Benen gled och skylten välte.
Snälla!
Vika namnskylt fick man väl lära sig i lågstadiet!

Jag hjälpte mina blivande medsystrar med pappersvikandet.
Visste inte om jag borde känna mig stolt som behärskar namnskyltsvikandets ädla konst, eller förtvivlad över hur mina klasskamrater klarat sig igenom 15 (minst!) års skolgång utan att kunna vika en namnskylt.

Helgen i bilder



Kräftskiva i dagarna tre

Trevlig helg!

R och jag ska på kräftskiva hela helgen.
Tillbaka i stan på söndag.

Kram!


Vardagslyx

Heldag med syster.
Potatisgratäng med kassler.
Chokladpudding med vispgrädde.
Alfabet med skratt.
Tvättstuga med effektivitet.
Winnerbäck med Kent.
Diktande med flit.
Tända ljus med rödvin.

Ledsamt

Faan faan faan. Älskade M och D! Jag är så ledsen för er skull!


En fin bild.


Onsdag mitt i veckan

Lill-lördag och febril. Trist. Höst utanför fönstrena, och leda här inne. Vart tog sommaren vägen? Skolböckerna tornar upp sig på skrivbordet.
What to do what to do?
Ibland är telefonen oförskämt tystlåten.

Språkförbistringar

När E och jag stod och väntade på tunnelbanan ikväll roade vi oss med att försöka tyda de kryptiska meningar som pryder väggarna på Universitetets tunnelbanestation. Meningarna saknar kommatering och ord och bokstäver saknar mellanrum. Dessutom finns inga å, ä eller ö-prickar.
"Alla har rätt till vård", läste jag högt.
"Alla är olika inför lagen", läste E.
"Va?", frågade jag.
"Alla är olika inför lagen", upprepade E.
"VA?", utbrast jag igen. "Så kan det ju inte stå! Vadå alla är olika inför lagen? Alla är LIKA inför lagen heter det väl!" 
"Det står ju så!", påpekade E indignerat. "Titta där!"
"Haha", skrattade jag. "Det står: Alla ÄRO lika inför lagen!".
"Jaha...", sa E generat.