Sysslolös!

Jag är inte bra på att göra ingenting. Idag är jag ledig, och vet inte vad jag ska ta mig för. Jag får dåligt samvete så fort jag sätter mig ner. Jag borde dammsuga! Jag borde kanske hälsa på mormor och morfar? Jag måste handla. Jag borde börja plugga inför läkemedelsräkningen. Jag kanske skulle ringa en vän och hitta på nåt? Blommorna måste vattnas! Hjälp vad det ser ut i badrummet! Jag kan ju inte bara sitta inne när solen skiner! Jag kanske borde gå en promenad? Ta en cykeltur? Springa en runda?
   Jag såg på "Världens modernaste land" igårkväll på ettan. Fick lära mig att vi svenskar är ett göra-folk, och inte ett vara-folk. Vi kan inte sitta ner på en parkbänk och bara vara. Vi måste ständigt GÖRA. Vi frågar varandra vad vi ska göra i helgen, och sedan förhör vi oss om vad vi gjort i helgen som gått. Allt är fokuserat på görandet! Som svensk kan man inte bara sitta på en bänk och titta på änder, tänk om någon såg oss så sysslolösa och ofokuserade! Vi måste ständigt prestera. Ja, det stämmer verkligen in på mig! Och jag tror att jag har fått det ifrån mamma. Det är inte många gånger jag har sett henne sitta ner och bara stirra ut genom fönstret eller slänga sig på soffan.
Så... vad ska jag hitta på med min lediga dag? Borde kanske börja med att slänga in lite tvätt i maskinen...

Mål!

Goda nyheter! Den vresiga och otrevliga undersköterskan har slutat! Fantastiskt! Jag såg henne för sista gången idag när hon var på jobbet och packade ihop sina saker. Jag sa ett övertydligt och betonat "hej" när jag såg henne, och vad gjorde hon? Hon ignorerade mig fullständigt och såg inte ens åt mitt håll! Vad omoget! Hon bara svassade förbi mig och gick och pratade med en annan arbetskompis. Jaha. Men det betyder ett noll till mig; hon vågade inte ens hälsa!  


GLAD MIDSOMMAR!

Jag hoppas på bättre väder framåt eftermiddagen för er skull! Själv ska jag snart åka till jobbet...
Ha en mysig kväll!
Kram!


Platonism

Jag har fått ett massmail från min lärare. Hon gratulerar alla som skrivit farmakologi-tentan på utsatt datum- vi är godkända! Mailet avslutades med frasen: "Njut av sommaren och tänk på att på luft och kärlek kan man leva länge". Jag hajade till där jag satt framför datan. "På luft och kärlek kan man leva länge"? Vem är hon att göra sådana uttalanden? Hon anar inte att hundralappen jag har på kontot ska räcka fram till löningen i JULI (eftersom jag är nyanställd), och att den ska täcka såväl hyra och räkningar som telefonsamtal, mat och eventuella nöjen; en ekvation som omöjligt kan gå jämt ut! Luft och kärlek? Så platoniskt! Jag stängde av datan i ren ilska och satte mig på balkongen och hyperventilerade.


Underlandet

Det är spännande att åka kollektivt. Alltid händer det något. Jag stod och väntade på bussen till jobbet igår när en ung mamma med en gissningsvis 6-årig son kom och satte sig på bänken bredvid mig. De hade varit på biblioteket och lånat en bok, och pojken var nyfiken på sagan. Mamma tog upp boken och började läsa med stor inlevelse. Det var Alice i underlandet, och snart hade vi alla tre kastat oss efter en kanin ner i ett stort kaninhål och fallit neråt och neråt och neråt genom en mörk tunnel. Vi landade och såg oss förvånat omkring. Vi skulle just leta reda på någon att fråga vilket land vi befann oss i- var det möjligen Australien eller kanske Kina?- när bussen bromsade in vid trottoaren. Vi slungades tillbaka till verkligheten och klev på.   

image228

Blåsare

Någon som kan en synonym till "partytuta"? (Ni vet en sån där man får på barnkalas som man blåser i så att den vecklar ut sig?). Jag kan. "Blåsare". Visst är det bra? Barn är påhittiga... 


Motigt

Imorgon måste jag tillbaka till mitt nyfunna jobb igen. Har verkligen ingen lust sedan jag arbetade ihop med den vresiga undersköterskan... Hoppas innerligt att jag slipper henne imorgon! Jag som trivdes så bra de första två dagarna! Tänk vad mycket en människas bemötande kan betyda! Men jag tänker verkligen anstränga mig för att ha det trevligt trots eventuella motgångar. Jag kommer i alla fall att lära mig massor i sommar!

Midsommar

Snart är det midsommar. Med sill och nubbe, dans kring midsommarstången, svenska flaggor och glada barn. Jordgubbar och färskpotatis. Och garanterat ösregn. Men för mig blir det inget av detta. Jag ska nämligen jobba. Slutar inte förrän klockan nio på midsommarkvällen, och börjar redan åtta morgonen efter. En av de stora nackdelarna med att börja på en ny arbetsplats... man får de arbetstider som andra inte vill ha. Det är bara att acceptera. Å andra sidan blir det gott om pengar med helgtillägg och ob...
Så njut ni som får! Och drick en nubbe för mig också!

image229

Minisemester

Nu har vi varit på minisemester i Finland, Hangö, och är tillbaka i ett regngrått Stockholm. Jag har tappat all lust att jobba, och skulle istället gjort vad som helst för att få stanna i Hangö ett par veckor.

image219
Våran strand i Hangö.

image220
Dagarna bjöd på sol och bad...

image221

image222
Vännerna kramas i vattnet.

image223
Så här mysigt är det att vara katt i Hangö.

image224
... Och kvällarna bjöd på kall öl...

image225
Jag och pojkvännen.

image226
... eld i öppna spisen...

image227
... gitarrspelande och sång.

Lillasysters dag

Nu har lillasyster tagit studenten. Vi väntade förväntansfullt på skolgården och såg henne rusa ut med segermin. Mottagningen blev lyckad med många gäster och trevlig stämning. Dagen bjöd för lillasysters del både på champagnefrukost, lunch med lärarna och senare slutskiva med klassen.

image217
Amandas fina studentplakat och framför detta mammas sambo Miguel (t. hö) och hans mamma (t. vä).

image211
Lillasyster med  magen dekorerad av rosor och gosedjur.

image212
Lillasyster i förgrunden och hennes fina skylt till höger.

image216
Lilla fröken Paris Hilton var också på partyhumör.

image213
På mottagningen bjöds det på smörgåstårtor.

image214
Lillasyster och pappa lurar bakom rosorna.

image215
Studentskan.

Studentsången

Sjung om studentens lyckliga dag
låtom oss fröjdas i ungdomens vår
än klappar hjärtat med friska slag
och den ljusnande framtid är vår.
Inga stormar än i våra sinnen bo
hoppet är vår vän och vi dess löften tro
när vi knyta förbund i den lund
//: där de härliga lagrarna gro. ://

Nostalgi

Imorgon tar lillasyster studenten!! Sedan är sidorna i hennes almanacka blanka... Spännande!
Och det har redan gått tre år sen det var jag som rusade ut ur skolan på höga klackar- hjälp vad tiden går fort!

image207
Jag och mina uppvaktare.

image206
Pappa och jag på studentdagen.

image208

image209

image210
Vännerna.

Hangö

Hangö here I come! På torsdag åker jag och pojkvännen på snabbvisit till Hangö, tillsammans med två vänner. Det ska bli så skönt att komma hemifrån ett par dagar och andas havsluft och strosa i skogen.

image205

Barnvakter

I helgen har vi varit barnvakter, pojkvännen och jag, till de småtjejer som jag arbetar som barnflicka åt. Riktigt mysigt hade vi det på fredagskvällen med picknick på en närbelägen äng och sedan lek i lekparken tills det blev dags att gå hem och läsa godnattsaga. Vi kröp upp i dubbelsängen alla fyra och läste sagor. Klockan nio sov båda tjejerna som stockar, och vi hade sedan hela kvällen för oss själva i kvällssolen på balkongen med varsin god bok. Tänk vad lätt det kan gå ibland! Sådana barn vill jag ha!

image198
På jakt efter äventyr.

image199
En stor äng, vilken lycka!

image200

image201
Maskrosor är riktigt vackra, tycker jag.

image202

image204

Jag tänker inte bli trampad på!

Igår hade jag det jobbigt på mitt nya jobb. Jag arbetade tillsammans med en undersköterska som redan från början bestämde sig för att göra livet surt för mig. Hon frågade om jag hade arbetat inom vården tidigare, och jag svarade uppriktigt nej, vilket fick henne att sucka djupt och utbrista "Herregud!". Dessutom talade jag om för henne att det bara var min tredje arbetsdag på demensboendet. Trots detta tog hon förgivet att jag visste både vilka moment som ingick i morgonrutinerna och att jag själv skulle klara av att ta hand om tre boende, och ta dem på toaletten, byta blöjor, tvätta underliv, borsta tänder och klä på dem, för att sedan servera dem frukost och mata dem. Vid lunchen snäste hon åt mig att inte bara stå där med armarna i kors, och jag tog därför en tallrik och la upp en lagom portion fisk och potatismos. Jag frågade henne om hon lagt upp mat till I, en av tanterna, och när hon helt ignorerade min fråga gick jag med tallriken till tanten I. Jag som inte ens läst några journaler kunde omöjligt veta att tanten bara skulle äta passerad mat, och trots att undersköterskan följde mig med blicken väntade hon fem minuter innan hon kallt upplyste mig om sakernas tillstånd. På detta sätt behandlade hon mig hela dagen, men jag bestämde mig för att inte låta mig bli nedtryckt, och hade det istället ganska trevligt ihop med de små tanterna och farbröderna. Vi satt i solen på terrassen, sjöng sånger och skrattade med varandra.
Egenligen är jag inte alls förvånad över hur jag blev behandlad... Jag var snarare förvånad över att jag hade det så trevligt de två första arbetsdagarna och fick gå med en så gullig undersköterska som visade mig precis hur allting skulle göras och lät mig försöka själv. Jag hade nog förväntat mig elaka jag-vet-bäst-och-du-kan-ingenting-uskor... Vad jag inte förstår är varför? Är det bara jag som tycker att det är jättekul när man arbetar på en arbetsplats och det kommer en nyanställd som man får lära allt man kan?!

Vuxen

Att sitta på balkongen en fredagskväll och njuta av kvällssolen
Med ett glas rött och en bra bok
Det måste vara vuxenpoäng!

Sommarlov

Sista tentan för terminen är avklarad. Nu är det sommarlov... Fast utan sommarsånger på skolgården, syréner i vas och ett snirkligt "Glad Sommar!" på svartatavlan. Vi gick helt enkelt bara hem när tentan var färdigskriven. Ropade glad sommar och spreds för vinden.

image203

Ögonblicksbilder från ett demensboende

Den vitlockiga tanten småpratar muntert med sin gosedjurskatt
Den tystlåtna gumman med grå pagé lägger småbarnspussel med koncentrerat eftertänksam min
Den välklädde äldre herren stirrar oseende ut över sommargräs och blommor
Den storbystade gamla kvinnan gråter och ropar efter mamma

Fredag, lördag, söndag, i tolv meningar

En kort summering av helgen som gått får ni, som vanligt:

I fredags kom nyfunna vännen D över till oss på middag. Vi satt länge i soffan och pratade alla tre. Riktigt trevligt!

På lördagsförmiddagen låg vi på en filt på en äng och njöt av sommar och sol. Åkte sedan över till D och M för kubb-spel och middag med tillhörande vin och fotbollsmatch. I pausen kastade vi oss in i bilen och åkte istället hem till oss för fortsatt singstar-kväll med vattenpipa och en eller annan drink för mycket... Gick och la oss klockan fem, när solen redan hade gått upp. Det får man göra ibland.

Söndagen blev lat för oss alla. Framåt kvällen åkte jag till min skola för att äta crèpes-middag tillsammans med utbyteseleverna som bor på skolans övervåning. Trevligt, och riktigt gott.





Slutspurt

Sista rycket nu inför sommaren. Läser farmakologi tills det rinner ur öronen. Sen då? Hur ska jag klara mig utan min mysiga skola en hel lång sommar?

Filosofi

När man kan ligga på en filt i gräset och plugga känns livet plötsligt lite lättare...

image192

image193

image194

image195

Kvällssol

Igårkväll bjöd pappa på en improviserad tur i båten. Vi tog med oss picknick och kastade ankare utanför Drottningholms slott och satt i kvällssolen och åt potatissallad. Mysigt!

image189

image190
Drottningholmsslott

image191
En Stockholmssiluett

image188
Solen på väg ner

Njuta

Solsken och lördag! Yes! Skolböckerna får snällt vänta på sin tur.
Idag ska jag bara njuta av den begynnande sommaren.

Linkin Park

Nya Linkin Park-skivan rekommenderas starkt! De har blivit försynta och ursäktande, vilket framsteg!


Sommarjobb

Pojkvännen har fått ett sommarjobb! Plånboken jublar!

image186

Sängläge

Idag har jag haft en heldag med mig själv. Inte en enda skolbok har jag öppnat. Jag har tittat på tecknat på tv, ätit glass till frukost, struntat i att bädda sängen, lyssnat på hög musik och skrivit ett långt brev till en vän. Jag orkade inte åka till skolan imorse. Lite febrig och i behov av vila, konstaterade jag med min myndigaste jag-ska-bli-sjuksköterska-röst, och ordinerade mig själv sängläge och iskall glass. Det behöver man ibland. Inte en enda meter har jag gått utanför dörren. Den gråa himlen hindrade mig.
Imorgon ska jag ta i tu med farmakologin inför tentan om en vecka. Imorgon, eller senast söndag...

image187