Tvestjärt

Jag tittade på Outsiders igårkväll på femman. Temat var tvekönade barn. Tänk att det faktiskt händer att barn föds med två kön, eller med nästinill inget kön... Vad gör man då som mamma eller pappa? Vad svarar man på alla nyfikna frågor: "Blev det en pojke eller en flicka?". Hur hanterar man en sådan oaccepterad abnormalitet? Det går ju inte att leva med ett "tredje" kön i våran kultur. Tänk bara på en sån sak som när man ska gå på offentliga toaletter; ska man välja "damernas" eller "herrarnas"? Hur man än gör riskerar man att missuppfattas. Som människor kategoriserar vi vår omvärld för att göra den lättbegriplig och hanterbar, och stöter vi på något eller någon vi inte kan kategorisera vet vi plötsligt inte hur vi ska bemötta detta eller denna.
Den etiska frågan är förstås sedan; är det rätt att operera dessa barn och som förälder eller läkare välja barnets kön? Kommer barnet att kunna leva ett normalt liv med eller utan operation? Kommer barnet att klandra sina föräldrar för deras beslut? Bör operationen göras så tidigt som möjligt eller bör den skjutas upp tills barnet själv kan fatta beslut? Vilka knepiga frågor!

Kommentarer
Postat av: Linnea

Ojdo, vad svort, vad jobbigt! Hur ser de ut, ser man inte i ansiktet om de är män eller kvinnor? Jobbigt om man for ett barn som föds so och man opererar det till fel kön! I huvudet po barnet moste det ju finnas en könsidentitet, eller?

Postat av: SVAR: Elida

... Man kan ju titta på könskromosomerna och se om de är manliga eller kvinnliga, men det är inte säkert att man har rätt mängd manliga eller kvinnliga könshormoner för det... Så man kanske känner sig mer som man fast man enligt kromosomerna är kvinna, t.ex. Och problemet är ju att det är svårt att se könet på bebisar om man inte tittar under blöjan... Så ja... knepigt! Kram!

2007-05-30 @ 19:01:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback