Det var en gång

Det finns ett litet litet land som heter Butan. I Butan finns en liten liten kung som har en önskan. Den lilla lilla kungens högsta önskan är att människorna i hans land ska vara lyckliga. Vad är lycka?, har den lilla lilla kungen legat vaken och funderat över ändlösa stjärnklara nätter. Hur gör man människor lyckliga? Den lilla lilla kungen har rest runt i världen och tittat på människor i andra små länder, för att få ett svar på sin fråga. På en av dessa små resor fick den lilla lilla kungen se mängder av människor som gick omkring och sög på glödande pinnar. Är detta lycka?, undrade han för sig själv. Är dessa människor lyckliga? Han följde efter några av dem på avstånd, och fick se hur de stod ute i vintermörkret och sög på sina pinnar och frös om händerna och längtade in. Han fick höra dem hosta och rossla, han fick se föräldrar som grälade på sina tonåriga barn för att de smugit med sina glödande pinnar, han fick se bebisar kippa efter luft när mamma eller pappa andades rökmoln över dem, han såg att människor slängde resterna av de glödande pinnarna på marken och han fick till och med se änder som försökte svälja dessa rester, i hopp om att de var ätbara.  På sjukhuset fick han se skrämmande bilder på såriga lungor, och han såg människor i sjukhussängar som inte längre orkade gräla på sina barn eller andas rökmoln över sina bebisar.
Den lilla lilla kungen reste tillbaka till sitt lilla land, och under resan fick han tid att fundera över lycka. När han kom hem igen hade han bestämt sig; lycka måste vara frånvaron av dessa glödande pinnar! Han satte sig ner vid sitt lilla lilla skrivbord och skrev ihop en lagtext som förbjöd människorna i hans land att använda sig av dessa glödande pinnar. Så gick den lilla lilla kungen och la sig i sin lilla lilla säng och han somnade med ett belåtet leende på sina läppar.

image407


Låter det som en saga? Det är sant! Det lilla landet Butan existerar verkligen, och likaså den lyckosökande kungen som förbjöd tobaksrökning.   

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback