På allas läppar: Svininfluensan

Höstens hetaste samtalsämne: Svininfluensan!

Eftersom jag just nu arbetar extra med att vaccinera människor mot sagda Baconfeber tänkte jag dela med mig lite av den information jag har. Observera dock att rekommendationer och riktlinjer ständigt ändras, och att ingen egentligen tycks veta någonting. Alls. Hm.

1. Vårdcentralerna i Sverige får ca 500 doser vaccin per vecka. På vår vårdcentral har dessa doser tagit slut redan på en dag. Vi är åtta sjuksköterskor som har arbetat enligt löpandeband principen, in-ut! Vi har vadat i oroliga patienter upp till öronen, och har fått mycket beröm för vår effektivitet.

 

2. Just nu vaccinerar vi bara dem som tillhör någon riskgrupp, samt barn.

 

3. En riskgrupp tillhör du om du till exempel:

 

Har någon lungsjukdom, som astma eller KOL.

Har njur- eller leversvikt

Har nedsatt immunförsvar

Har diabetes

Har någon hjärt-kärlsjukdom, dock inte enbart högt blodtryck.

Är gravid

 

4. Du tillhör INTE per automatik någon riskgrupp om du:

 

● Planerar att flyga till Thailand och befarar att den långa flygresan kan innebära att dina medpassagerare snorar och hostar så att det stänker på din sidenskjorta.

 

● Har en gammal moster vars mans föredetta kusin har cancer och genomgår strålbehandling för detta.

 

● Arbetar i skola och därmed träffar tonvis med ungar med snorkråkor i näsan.

 

5. Barn som går i årskurs 4 samt äldre barn får vaccin genom skolan. Detta kan se olika ut i olika kommuner. Naturligtvis är även dessa barn välkomna till vårdcentralen om de så önskar.

 

6. Barn från 6 månaders ålder till 12 år vaccineras med en halv vuxendos, och med en tunnare nål =). Dessutom får de varsit klistermärke, och mutas av mamma och pappa med bulle på konditori, hyrfilm, popkorn eller annat lämpligt.

 

7. Nej, du behöver inte dra ner byxorna. Vi sticker i musculus deltoideus, dvs. i en muskel i överarmen. Detta med undantag för små barn, som vi ibland väljer att istället sticka i lårmuskeln.

 

8. Är det köer för att få vaccin och trångt i väntrummet? Underlätta vårat arbete genom att ta av jackor och tjocka tröjor i förväg! Äldre män med tajt skjorta, pullover, slips, hängslen, jacka, halsduk och käpp är största tidsboven...

 

9. Ja, sticket gör ont: om du spänner kroppen, fäktar med armarna och om du jagar upp dig.

 

10. Ergo: Sitt stilla. Slappna av, titta ut genom fönstret och tänk en trevlig tanke. Det är bara en liten spruta. Du känner säkert att det sticker till, men det är snabbt övergående.

 

11. Hur är det med biverkningarna?, undrar du nu. Efter vaccinationen kan du bli öm i armen. Många som jag har pratat med har vittnat om att de har fått väldigt ont i armen, och inte kunnat sova på den sidan på natten. Vissa har blivit ömma runt nacken. Själv var jag illamående följande dag, samt hade ont i armen. Det är dock snabbt övergående. Vissa känner sig ruggiga, småfebriga och allmänt hängiga. Hos andra kan armen bli lite svullen, eller insticksstället lite rött. Ingen enda av mina patienter har börjat gå baklänges efter vaccinationen, även om Metro hävdade att det är en möjlig biverkning =).

 

12. Nej, du smittar inte andra med svininfluensa bara för att du känner dig småhängig efter vaccinationen!

 

13. Men du ska inte vaccinera dig om du är sjuk! Småsnorighet kan vi godkänna, men har du feber bör du avvakta med att vaccinera dig.

 

14. Nej, vi vet inte när allmänheten får en chans att vaccinera sig. Vi vill naturligtvis vaccinera alla dem som tillhör någon riskgrupp, samt barn först och främst.

 

15. Enligt läkemedelsverket behövs endast EN dos vaccin för friska människor över 13 år. Barn från 6 månaders ålder upp till 12 år bör få TVÅ doser vaccin. Detsamma gäller barn som tillhör någon riskgrupp. Vuxna människor som tillhör någon riskgrupp OCH har nedsatt immunförsvar bör få två doser vaccin.

 

16. Fortfaranade i valet och kvalet? Jag kan inte bestämma åt dig. Jag har inget facit. Jag vet inte alls vad som är rätt eller fel. Men jag vet vad du kan fundera över när du gör ditt val:

 

● Varför vill du vaccinera dig? För att göra en samhällelig insats? För att arbetskompisarna mobbar den som inte skriver upp sig på vaccinationslistan? Eller för att du själv riskerar att bli sjuk?

 

● Varför känner du dig osäker? För att många människor har dött i tidigare influensaepidemier?

För att media har trissat upp influensaepidemin? För att du är rädd för biverkningar?

 

● Tänk på att många människor avlider varje år i den så kallade vanliga säsongsinfluensan! Men att vanliga friska människor klarar av att insjukna i en influensa.

 

● Brukar du lida samma valmöjlighetskval när du ska vaccinera dig mot hepatit inför en resa, eller när du ska vaccinera dina barn mot mässlingen?

 

Det är DU som ska bestämma dig för hur du vill göra! Försök hitta magkänslan!

 

Lästips:

Vardguiden.se

Lakemedelsverket.se

Dagensmedicin.se

 

Men INTE aftonbladet.se =)

 

Svininfluensa enligt Hans Lindström =)

 

 

 


Kommentarer
Postat av: Tette Merio

Hehe, Ja det var svar på tal det! ;-) Tack!



Kram!/Tette.

Postat av: SVAR: elida

Hihi, varsågod. Hoppas du kan bestämma dig nu. Kram!

2009-11-12 @ 09:07:17

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback